Vés al contingut

Cariàmids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 09:03, 24 set 2020 amb l'última edició de Rebot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuCariàmids
Cariamidae Modifica el valor a Wikidata

Seriema de potes vermelles Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreCariamiformes
FamíliaCariamidae Modifica el valor a Wikidata
Bonaparte, 1853
Gènere i espècies
  • Cariama cristata
  • Chunga burmeisteri
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

Els cariàmids (Cariamidae) són una petita i antiga família d'aus tropicals sud-americans, coneguts com a sariàs i relacionats amb la família Otididae.

Taxonomia

Tradicionalment classificats al tàxon (en general considerat subordre) Cariamae, dins l'ordre dels gruïformes (Gruiformes),[1] modernament s'han separat en el seu propi ordre, els Cariamiformes.[2]

Es creu que les dues espècies vivents de seriema, són les espècies vivents més properes a un grup de gegantesques "aus terrorífiques" carnívores, els forusràcids, que es coneixen gràcies a fòssils trobats a Nord-amèrica i del Sud. Altres grups relacionats, com els idiornítids o batornítids, formaven part de la fauna del Paleogen a Nord-amèrica i Europa, i possiblement a altres lloc. Tanmateix, el registre fòssil dels sariàs en si no és gaire bo, i fins ara només se n'ha descrit una espècie prehistòrica (Chunga incerta).[3]

Descripció

Tenen cames, cues i colls llargs, però ales curtes, cosa que es reflecteix en el seu estil de vida. Són aus marronoses amb becs curts i crestes erèctils, i que tenen una segona urpa extensible que poden alçar del terra. Malgrat que s'assembli a l'urpa del Velociraptor i altres dinonicosaures, no és prou corbada com per ser una autèntica arma.

Hàbitat i distribució

Viuen en zones herboses i seques del Brasil, Argentina i Paraguai.

Comportament

Es tracta d'aus terrestres que corren més ràpid del que volen (tot i que poden volar distàncies curtes). S'alimenten d'insectes, serps i llangardaixos.

El sarià crestat construeix nius a terra, mentre que l'altra espècie del gènere, el seriema de potes negres, els construeix als arbres. Ambdues espècies ponen dos ous.

Espècies

Hi ha dues espècies:

Referències

  1. Els cariàmids dins els gruïformes (anglès)
  2. Els cariàmids dins els Cariamiformes (anglès)
  3. E. P. Tonni (1974). Un Nuevo Carámido (Aves. Gruiformes) del Plioceno Superior de la provincia de Buenos Aires. Ameghiniana. Volum 11. Nº 4 (366-372)

Enllaços externs