Vés al contingut

Dimorphodon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:48, 10 nov 2017 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuDimorphodon Modifica el valor a Wikidata

Esquelet de Dimorphodon.
Dades
Longitud1 m Modifica el valor a Wikidata
Envergadura1,45 m Modifica el valor a Wikidata
Període
Juràssic inferior (195-190 ma)
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdrePterosauria
FamíliaDimorphodontidae
GènereDimorphodon Modifica el valor a Wikidata
Owen, 1859
Tipus taxonòmicPterodactylus macronyx
Espècies
  • D. macronyx (Buckland, 1829)
  • D. weintraubi Clark et al., 1998

Dimorphodon ("dues formes dentals") és un gènere de pterosaure de mida mitjana que visqué al Juràssic inferior a Anglaterra. Fou anomenat pel paleontòleg Richard Owen l'any 1859. Dimorphodon vol dir "dues formes dentals", nom que prové del grec δι/di que vol dir "dos", μορφη/morphe que vol dir "forma" i οδων/odon que vol dir "dent", fent referència al fet que presentaven dos tipus diferents de dents a les seves mandíbules - fet comparativament estrany entre els rèptils.

Les primeres restes fòssils de Dimorphodon (D. macronyx) foren trobades per Mary Anning a Dorset, Regne Unit.

Descripció

Reconstrucció d'un parell de D. macronyx

L'estructura corporal de Dimorphodon presenta diverses característiques "primitives", com, segons Owen, una cavitat cerebral molt petita i unes ales proporcionalment curtes.[1] La primera falange del dit de vol és només lleugerament més llarga que el braç inferior.[1] El coll era curt però fort i flexible i podria haver tingut una bossa membranosa a la part inferior. Les vèrtebres tenien foràmens pneumàtics, forats en els que els sacs d'aire podien arribar a l'interior buit. Els adults de Dimorphodon tenien una longitud corporal d'un metre, amb 1,45 metres de longitud alar.[1][2] La cua de Dimorphodon era llarga i estava constituïda per trenta vèrtebres. Les primeres cinc o sis eren curtes i flexibles però la resta incrementaven la seva longitud gradualment i estaven endurides per processos vertebrals allargats.[1] La terminació de la cua podria haver presentat un penell similar al de Rhamphorhynchus, tot i que no s'han trobat encara teixits tous de Dimorphodon per a confirmar aquesta especulació.[1]

Referències

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Dimorphodon." A: Cranfield, Ingrid (ed.). The Illustrated Directory of Dinosaurs and Other Prehistoric Creatures. London: Salamander Books, Ltd. Pp. 288-291.
  2. Wellnhofer, Peter [1991]. The Illustrated Encyclopedia of Pterosaurs. New York: Barnes and Noble Books, 1996, p. 71. ISBN 0-7607-0154-7.