Vés al contingut

Batalla de Benevent (275 aC)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:54, 2 nov 2012 amb l'última edició de DSisyphBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de conflicte militarBatalla de Beneventum
Guerres pírriques
Els llocs més importants durant les guerres pírriques
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data275 aC
Coordenades41° 08′ 00″ N, 14° 47′ 00″ E / 41.133333°N,14.783333°E / 41.133333; 14.783333
LlocBeneventum, Campània, Itàlia.
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria de la República Romana
Bàndols
Regne de l'Epir
Regne de Macedònia
República romana
Comandants
Pirros d'Epir Marc Curi Dentat
Forces
17.000 d'infanteria
1.200 cavalleria
20.000 d'infanteria
3.000 cavalleria
20 elefants
Baixes
9.000 morts 11.000 morts
Cronologia
- →

La Batalla de Benevent (275 aC) va ser l'última batalla lliurada entre les forces de Pirros d'Epir (sense aliats samnites) i la República romana, dirigida pel cònsol Marc Curi Dentat. Es va lliurar a prop de Benevent, al sud de Itàlia, i va ser central en la posterior expansió romana.

Les tropes de Pirros s'havien desgastat per les recents guerres a Sicília, i per les anteriors victòries pírriques sobre els romans. Encara que la batalla no va ser concloent, va decidir posar fi a la seva campanya a Itàlia i tornar a Epir, com a conseqüència d'això, moltes fonts modernes diuen erròniament que Pirros va perdre la batalla.

Un exèrcit romà va marxar cap al sud per atacar Pirros i va erigir un campament fortificat a prop de la ciutat de Malventum. Pirros es va acostar a Malventum amb un exèrcit estimat de 20.000 infants, 3.000 genets i 20 elefants, tot i que la major part de la infanteria era italiana. L'exèrcit romà, debilitat per les desercions de les tropes aliades de Itàlia a favor de Pirros, sumaven al voltant de 17.000 soldats d'infanteria i 1.200 de cavalleria. Els exploradors de Pirros situats el campament romà i va prendre l'opció de risc d'un atac nocturn per sorpresa. En les millors tradicions de tal, va ser molt malament. Les seves tropes van trigar més en arribar al camp del previst i els romans detectat el seu enfocament. Es van dirigir l'atac epirota i Pirros va perdre la meitat dels seus elefants insubstituïble.

L'endemà, els romans van prendre l'ofensiva. El seu primer assalt va fracassar a causa de l'hàbil ús Pirros dels seus elefants restants i la resistència incondicional dels hoplites epirotes, però un segon atac va provocar una estampida dels elefants a la falange epirota, que es va retirar del camp de batalla. Els epirotes es trobaven dispersos abans de la batalla i els romans eren capaços d'espantar els elefants de guerra (presumiblement amb fletxes de foc) i els va enviar de nou contra les files epirotes. Pirros no li va quedar més remei que retirar-se.

Vençut i quedant-se sense aliats Pirros va abandonar els grecs a Roma, emportant-se 8.000 soldats d'infanteria i 500 de cavalleria a Epir. Les seves últimes paraules abans de sortir d'Itàlia, es diu que van ser: "Quin camp de batalla, me'n vaig de Cartago i Roma.

El 272 aC Tàrent es va rendir a Roma. El 270 aC Roma va conquerir la darrera ciutat grega independent d'Itàlia, Regium. Ara era propietària de la totalitat del que ara es diu Itàlia, a excepció de la part nord del riu Po, coneguda llavors com la Gàl·lia Cisalpina.

Encara que mai derrotat en el camp de Pirros, els romans van ser capaços de guanyar una guerra de desgast contra del que va ser el millor general del seu temps, i un dels grans en l'antiguitat. D'aquesta manera, es van establir com una potència forta a la Mediterrània. Les batalles romanes contra Pirros també van ser un presagi de la superioritat de la legió romana sobre la falange, a causa de la major mobilitat de la legió.