Vés al contingut

Encofrat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: treballs de [[obra > treballs d'[[obra
m Corregit: liques, de [[alumini > liques, d'[[alumini
Línia 24: Línia 24:


=== Llosa d'encofrat de metall ===
=== Llosa d'encofrat de metall ===
Similar a l'anterior, però substituint les bigues auxiliars (sotaponts) per altres metàl·liques, de [[alumini]] o [[acer]]. També els '' puntals '' solen ser metàl·lics, i es poden reutilitzar.
Similar a l'anterior, però substituint les bigues auxiliars (sotaponts) per altres metàl·liques, d'[[alumini]] o [[acer]]. També els '' puntals '' solen ser metàl·lics, i es poden reutilitzar.


=== Llosa d'encofrat modular ===
=== Llosa d'encofrat modular ===

Revisió del 18:17, 27 abr 2014

Fitxer:Moladi-plastic-formwork.jpg
Encofrats de plàstic
Encofrat de panells modulars d'estructura metàl·lica i superfície de fusta especial fenòlica de gran resistència, col·locats per donar forma al formigó d'una sabata de fonamentació.
Encofrat Destil.

Un encofrat és el sistema de motlles temporals o permanents que s'utilitzen per donar forma al formigó o altres materials similars com el tàpia abans de forjar.

Sistemes d'encofrats

Encofrat modular desplaçat mitjançant grua.
  • Sistema tradicional , quan s'elabora en obra utilitzant peces de fusta serrada i rodanxona o contraxapat, és fàcil de muntar però de lenta execució quan les estructures són grans. S'usa principalment en obres de poca o mitjana importància, on els costos de mà d'obra són menors que els del lloguer d'encofrats modulars. Donada la seva flexibilitat per a produir gairebé qualsevol forma, s'usen bastant en combinació amb altres sistemes d'encofrat.
  • Encofrat modular o sistema normalitzat , quan aquesta conformat de mòduls prefabricats, principalment de metall o plàstic. El seu ús permet rapidesa, precisió i seguretat utilitzant ferramentes d'acoblament i altres peces auxiliars necessàries. És molt útil en obres de gran volum.
  • Encofrat lliscant , és un sistema que s'utilitza per a construccions d'estructures verticals o horitzontals de secció constant o sensiblement similars, permetent reutilitzar el mateix encofrat a mesura que l'edifici creix en altura o extensió. Aquest encofrat també disposa espai per bastides, maquinària, etc.
  • Encofrat perdut , es denomina al qual no es recupera per a posteriors usos, romanent solidàriament unit a l'element estructural. Pot fer-se amb peces de material plàstic, cartró o material ceràmic, i queda per l'exterior de la peça a modelar, generalment de formigó.

Llosa d'encofrat

Història

Secció vertical i horitzontal de l'encofrat d'un mur.

Els arquitectes romans van construir les primeres estructures de formigó en massa. Com el formigó en massa no pot absorbir grans esforços de tracció i torsió, aquestes primeres estructures van ser arcs, volta si cúpula s, que funcionen només a compressió. L'estructura de formigó més notable d'aquesta etapa és la cúpula del Panteó de Roma. Els encofrats es van fer amb bastimentades i encofrats temporals amb la forma de la futura estructura. Aquests elements auxiliars de construcció no només serveixen per abocar el formigó, també han estat i són molt utilitzades en altres treballs d'obra. Per al formigó, els romans utilitzaven guix i calç com aglomerants, a més d'un ciment natural obtingut de la pedra de Puzzoli, anomenat putzolana, però no és un mineral fàcil d'obtenir en altres llocs, pel que no es va tornar a utilitzar el formigó com a material de construcció, fins a la invenció del ciment Portland, el formigó armat no podia fer-se amb els altres aglomerants, ja que ataquen el ferro de les armadures, oxidándolo.

Llosa d'encofrat tradicional

Quan sorgeixen les primeres estructures de lloses de formigó, per a la construcció d'estructures temporals es van emprar tècniques que provenien de l'obra i la fusteria. La tècnica d'encofrat d'una llosa tradicional consta de suports de fusta (troncs d'arbres joves), disposats en files, d'un a dos metres de distància, depenent del gruix de llosa, que suporten els elements de l'encofrat. Entre aquests elements, les sotaponts, a manera de bigues es col loquen aproximadament cada trenta cm, juntament amb fusta contraxapada superposada. Aquestes bigues de fusta (sotaponts) són en general de cinc a deu cm d'ample i uns quinze d'alt.

Llosa d'encofrat de metall

Similar a l'anterior, però substituint les bigues auxiliars (sotaponts) per altres metàl·liques, d'alumini o acer. També els puntals solen ser metàl·lics, i es poden reutilitzar.

Llosa d'encofrat modular

Són muntats amb mòduls de fusta, plàstic, acer o alumini.

Sistema prefabricat: Flying Form Systems

Aquest sistema d'encofrat aquesta conformat per mòduls, o quadres , que poden ser reutilitzats en múltiples fases d'un edifici. Les peces es munten elevant mitjançant una grua. Una vegada en la seva posició els espais entre els quadres s'omplen. Varien en forma i grandària, així com el seu material de construcció. L'ús d'aquests sistemes poden reduir considerablement el temps i la mà d'obra en la instal·lació dels treballs d'encofrat. Per les seves avantatges són molt utilitzats en grans superfícies i estructures senzilles. És comú que arquitectes i enginyers dissenyen amb un d'aquests sistemes la construcció.

Estructura

El tauler es munta amb rapidesa, i les parts del revestiment d'aquest sistema estan ancorades entre si de tal manera que puguin ser transportades.

Suport

Tots els elements de suport han de ser d'altura regulable per permetre que el tauler se situï a altura correcta, i són desmuntats després de forjar el formigó. Normalment són de metall. Alguns sistemes combinen elements d'acer o alumini.

Mida

La grandària d'aquests taulers poden variar d'agost m² a 150 m².

Muntatge amb grans grues

Aquest mètode consisteix en el muntatge de quadres amb una gran zona d'encofrat que només poden ser traslladats mitjançant grua. La seva amplada pot ser de 5 a 7 metres, però el llarg pot ser limitat, de manera que sigui possible transportar acoblats, en un sol port. La durada de muntatge varia i pot tenir més de trenta metres, depenent de la capacitat de la grua. Després de forjar el formigó, les plaques se separen i es traslladen al costat de l'edifici. El costat que sobresurt de l'encofrat s'aixeca mitjançant grua i la resta del tauler es desplaça fora de l'edifici. Està tècnica és bastant comú en els Estats Units i països d'Àsia Oriental. Els avantatges d'aquesta tècnica són la reducció de mà d'obra, de temps i costos. Els desavantatges d'aquest mètode són l'elevada capacitat de càrrega necessària de les grues de construcció, grues auxiliars d'alt cost, la mida de material i la poca flexibilitat.

Muntatge amb grues i elevadors normals

Mitjançant aquest mètode els quadres tenen límits en grandària i pes. L'ample fa entre 2 i 3 metres, i la longitud és de 4 a 7 metres, encara que el quadre pot variar en forma i mida. La principal diferència d'aquest mètode és que els taulers s'aixequen amb una grua, ja que el material es transporta fins a l'edifici. Són en general transportats amb ascensor o plataforma elevadora i només amb desplaçaments horitzontals de carros, depenent de la seva mida i de la construcció. Els ajustos es poden fer per carros. Aquesta tècnica gaudeix de popularitat en els Estats Units, Europa i, en general, en països d'alt cost de mà d'obra. Els avantatges d'aquest mètode en comparació amb l'encofrat amb bigues o el modular és una nova reducció de la mà d'obra, de temps i costos. Els petits quadres són generalment més fàcils d'adaptar en aquells edificis geomètricament complicats (no rectangulars, o rodons), o per muntar al voltant de columnes, en comparació amb els seus homòlegs més grans. Els desavantatges d'aquest sistema són els elevats costos dels materials, l'augment del temps de la grua i (si és aixecat amb una grua normal) ..

Ús

Habitualment s'han emprat encofrats de fusta, que permeten una gran versatilitat en formes, però actualment es fan servir molt els metàl·lics, especialment en peces de formes geomètriques senzilles, per a encofrar pilars o murs complets. També s'empren encofrats de cartró, en pilars de planta circular.

Una varietat important són els anomenats encofrats perduts , en els que el material que serveix de motlle queda formant part de l'obra.

Vegeu també

Enllaços externs