Xahid (de l'àrab شهيد, xahīd, en plural شهداء, xuhadāʾ, en femení شهيدة, xahīda, literalment ‘testimoni’[1]) és el nom aplicat generalment als màrtirs en l'islam.[1]

Els ritus associats als màrtirs al camp de batalla inclouen el tractament del cos (ghusl), els vestits i les pregàries. També s'aplica als qui moren de manera prematura i violenta al servei de Déu o per accident o malaltia. És un títol que també es dona ocasionalment de manera honorífica als qui moren de mort natural, però han fet algun acte meritori.

A partir dels anys 1980 els qui s'immolen en accions qualificades de terroristes són considerats xahids pels seus correligionaris; aquesta pràctica ha estat utilitzada per activistes palestins, per grups combatents xiïtes del Líban i pels talibans a l'Afganistan i al Pakistan, així com pels seguidors d'al-Qaida arreu del món.

Referències

modifica
  1. 1,0 1,1 Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. «شهد». ISBN 978-84-412-1546-7. 

Bibliografia

modifica
  • Enciclopèdia de l'Islam, IX, 209 a 213