Usuari:Mcapdevila/Bombarder estratègic

Boeing B-52 Stratofortress.

Un bombarder estratègic o superbombarder és una aeronau militar de grans dimensions, dissenyada per llançar grans quantitats de bombes i munició diversa de llarg abast, amb el propòsit de debilitar la capacitat de l'enemic per mantenir la guerra. Al contrari dels bombarders tàctics, que són usats a la zona de combat per atacar tropes i equipament militar enemic, els bombarders estratègics són construïts per volar cap al cor del territori enemic per destruir objectius estratègics com fàbrica s, preses, bases militars, pont si ciutat és. Els bombarders estratègics poden, en alguns casos, ser usats per a missions tàctiques.

Durant la Guerra Freda, tant els Estats Units com la Unió Soviètica van mantenir bombarders estratègics preparats per a partir en qualsevol moment ia qualsevol lloc, com a part de l'estratègia de dissuasió coneguda com destrucció mútua assegurada . La majoria dels bombarders estratègics de les dues superpotèncias van ser concebuts per al llançament de armes nuclears. Durant una època, bombarders B-52 Stratofortress es mantenien 24 hores al dia orbitant l'espai aeri proper a la frontera soviètica.

Els bombarders estratègics més recents, com el B-1B Lancer, o el Tupolev TU-160 i, sobretot, el Northrop Grumman B-2 Spirit incorporen tecnologies furtives per minimitzar les possibilitats de detecció per l'enemic. Durant l'Operació Tempesta del Desert, la Guerra a Afganistan de 2001 i la Invasió de l'Iraq de 2003, bombarders nord-americans B-52 i B-1 van ser emprats en el seu ús estratègic i tàctic. Durant la Invasió soviètica de l'Afganistan, molts Tupolev TU-95 russos van llançar bombardejos massius sobre diferents zones del país.

Els bombarders estratègics més destacats

modifica

Ordenats per data de primer vol.

Zeppelin

Gotha G. IV

Zeppelin Staaken R. VI

 
B-24 Liberator.
 
Avro Vulcan.
 
Tupolev TU-95.

Posteriors a la Guerra Freda

modifica
 
B-2 Spirit.

Vegeu també

modifica