Txernikhita

mineral fil·losilicat

La txernikhita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la mica. Rep el nom en honor de Viktora Vassilievitxa Txernikh (Виктора Васильевича Черных) (1889-1941), mineralogista i cap del departament de mineralogia de l'Institut Miner de Leningrad.

Infotaula de mineralTxernikhita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(Ba,Na)(V3+,Al,Mg)₂((Si,Al)₄O10)(OH)₂
EpònimViktor Vasil'evich Chernykh (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDipòsit de vanadi de Balasauskandyk, Shieli, Província de Khizilordà, Kazakhstan
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.EC.15
Nickel-Strunz 9a ed.9.EC.15 Modifica el valor a Wikidata
Dana71.2.2a.3
Heys16.15.3
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,29 Å; b = 9,18 Å; c = 20,02 Å; β = 95,68°
Colorverd oliva a verd fosc
Exfoliacióperfecta
Duresa3 a 4
Lluïssornacrada
Color de la ratllaverd clar
Densitat3,14 a 3,16 g/cm³ (mesurada);
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,640 a 1,643 nβ = 1,686 a 1,691 nγ = 1,702 a 1,704
Birefringènciaδ = 0,062
Angle 2Vmesurat: 11° a 12°, calculat: 52° a 58°
Dispersió òpticarelativament feble
Impureses comunesMg, Fe, K
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1972-006 Modifica el valor a Wikidata
SímbolCyk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

Característiques

modifica

La txernikhita és un silicat de fórmula química (Ba,Na)(V3+,Al,Mg)₂((Si,Al)₄O10)(OH)₂. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1973. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 3 i 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, wil·lemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, montdorita, moscovita, nanpingita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, ephesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilitionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilitionita, fluorannita, xirokxinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, montmoril·lonita, nontronita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, baileyclor, chamosita, clinoclor, cookeïta, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïta, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyïta, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, saliotita, tosudita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

Formació i jaciments

modifica

Va ser descoberta al dipòsit de vanadi de Balasauskandyk, a Shieli (Província de Khizilordà, Kazakhstan). També ha estat descrita en altres localitats del Kazakhstan, concretament a la regió del Turquestan, i a la província de Shaanxi, a la República Popular de la Xina.

Referències

modifica
  1. «Chernykhite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 gener 2020].