Sant Pere d'Orrit

església de Tremp

Sant Pere d'Orrit és l'església parroquial romànica del poble d'Orrit, pertanyent al terme municipal de Tremp, dins de l'antic terme de Sapeira. És un monument protegit com a bé cultural d'interès local.

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Pere d'Orrit
Imatge
L'església de Sant Pere, en el poble abandonat d'Orrit
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsAbandonada, en estat molt precari
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud775 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTremp (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióOrrit
Map
 42° 15′ 24″ N, 0° 44′ 25″ E / 42.2566°N,0.7404°E / 42.2566; 0.7404
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC42844 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
CategoriaEsglésia parroquial, agregada a Areny de Noguera
DiòcesiLleida, arxiprestat de la Ribagorça
FestivitatSant Pere Apòstol

És una església directament poc documentada al llarg de la història, però, en canvi, apareix esmentada en documents aliens a Orrit. La seva història està estretament lligada a la del castell, amb totes les disputes i litigis inclosos. Pertanyé inicialment a Alaó, però al voltant del 1100 el comte Pere Ramon de Pallars Jussà, amb els seus germans Arnau i Bernat, la donaren a Santa Maria de Mur, on construïen el seu panteó familiar. També estigué relacionada, tot i que sembla que indirectament, amb la Comanda de Susterris.

És un edifici d'una nau coberta amb volta de canó semicircular, amb tres arcs torals al llarg de la nau. A llevant hi ha l'absis semicircular, unit a la nau per un arc prebiteral. Té arcuacions llombardes a la capçalera. A l'absis i a la façana oest hi ha dues finestres de doble esqueixada. A la façana de migdia hi ha un campanar de torre, de forma prismàtica i planta quadrada. Està format per tres nivells d'obertures. A la planta baixa té dues espitlleres mirant al sud; més amunt, dues finestres d'arc de mig punt i esqueixada recta, en part paredades actualment, i una única finestra com les anteriors, però més ampla, al tercer nivell.

La part baixa del cloquer, que s'obre a l'església, fou habilitada com a capella, i se'n construí una altra al costat nord més modernament, moment en què també es construí la sagristia, a l'angle sud-est, entre l'absis i el campanar, i el cor als peus de la nau, en l'escala d'accés al qual hi ha reaprofitat com a graó un bloc de marbre decorat amb una motllura.

Aquesta església presenta solucions constructives com les que es donen a Sant Vicenç de Cardona, com l'ús de contraforts que esdevenen elements decoratius. Tot plegat, és una obra de la plenitud del segle xi.

Bibliografia

modifica

Enllaços externs

modifica