Riu Bòssia

afluent del Flamisell al Pallars
(S'ha redirigit des de: Riu de Bellera)

El riu Bòssia, també anomenat Riu de Sarroca o Riu de Bellera, és un riu de Catalunya, afluent del riu Flamisell, tributari de la Noguera Pallaresa. Discorre pels termes de Sarroca de Bellera i de Senterada, al Pallars Jussà. Segons Joan Coromines, «és desafortunada i bàrbara l'accentaució Bòsia» que alguns li donen, i caldria dir-ne, segons els testimonis orals recollits, Bosia, amb accentuació plana.[1]

Plantilla:Infotaula indretRiu Bòssia
Imatge
El Bòssia al seu pas per Senterada
Tipuscurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial955 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaSarroca de Bellera (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióriu de les Esglésies Modifica el valor a Wikidata
Final
Cota final720 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaPallars Jussà (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSenterada Modifica el valor a Wikidata
Desembocadurael Flamisell Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 21′ 53″ N, 0° 52′ 05″ E / 42.36482°N,0.867952°E / 42.36482; 0.867952
42° 19′ 19″ N, 0° 56′ 18″ E / 42.322058°N,0.938256°E / 42.322058; 0.938256
Afluents
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Dimensió10 (longitud) km

Naixença i curs

modifica

Terme municipal de Sarroca de Bellera

modifica

El riu Bòssia es forma a prop i al nord-oest del Pont de Xerallo, al nord del lloc on la carretera N-260 comença a emprendre el Coll de Perves. És en terme de Sarroca de Bellera, al principi de la vall de Xerallo o de les Esglésies. Es forma per la unió del barranc de Perves, que procedeix de ponent, i del riu de les Esglésies, que davalla del nord.

Al cap de molt poc de formar-se, travessa sota el Pont de Xerallo, per on passa la carretera L-521, i el riu comença a entrar en una zona un xic més plana, la vall de Bellera, que fa que el Bòssia comenci a fer un munt de meandres, que el fan travessar diverses vegades per sota de la nova carretera N-260, pràcticament des d'aquest lloc fins al final del seu recorregut pel terme de Sarroca de Bellera.

Passa per sota de Sarroca de Bellera, que queda enlairada al nord del riu, i en uns quatre quilòmetres més, al Mas de Rossell arriba al Mas de Rossell, on hi ha el Dolmen del Mas. Just en aquest lloc abandona el terme municipal de Sarroca de Bellera i entra en el de Senterada.

Terme municipal de Senterada

modifica

En aquest darrer tram, uns quatre quilòmetres més, el Bòssia, sovint anomenat riu de Sarroca, sobretot en aquest tram. No és tan sinuós, i passa sempre pel sud de la carretera N-260. Discorre pel costat de ponent de Senterada, que queda situada entre el Bòssia i el Flamisell, i s'aboca en aquest darrer riu just al sud de Senterada.

Aprofitaments hidroelèctrics

modifica

Des de 1911 Emili Riu tenia personalment [2] [3] la concessió per a l'explotació hidroelèctrica d'un salt d'aigua al riu Bòssia; era l'anomenat salt de Sarroca, amb una potència de 10.000 HP, concessió que va vendre a la Sociedad Productora de Fuerzas Motrices el 1923. El projecte no va reeixir.

Referències

modifica
  1. «Onomasticon Cataloniae». Joan Coromines, IEC.
  2. Galí, Josep «Los grandes aprovechamientos hidráulicos de la Sociedad Productora de Fuerzas Motrices» (pdf) (en castellà). Técnica. Associació d'enginyers industrials de Barcelona. [Barcelona], número 39, març 1922, pàg. 65 [Consulta: 28 octubre 2019].
  3. Ros Barbosa, Elisa «Era Mòla d'Arties» (pdf) (en aranés). Terra Aranesa. Fondacion Muséu Etnologic dera Val d' Aran [Vielha], II època, III Època, número 3, juny 2002, pàgina 72 [Consulta: 28 octubre 2019].

Enllaços externs

modifica