L'olivenita és un mineral de la classe dels arsenats que pertany al grup Olivenita. Rep el seu nom del seu característic color verd oliva. És un mineral secundari de coure relativament comú, termodinàmicament molt estable que es troba a les zones oxidades de dipòsits de coure riques en arsènic.

Infotaula de mineralOlivenita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu₂[OH AsO₄]
Epònimverd oliva Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaarsenats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BB.30 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.8.BB.30 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/B.04a Modifica el valor a Wikidata
Dana41.6.6.1 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Colorverd oliva, marró groguenc a blanquinós
Exfoliacióimperfecta
Fracturaconcoidal
Duresa3
Lluïssorvítria, sedosa, grassa
Color de la ratllagroga-verda
Densitat4,3
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolOli Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

És l'equivalent amb coure de l'adamita, formant part de la sèrie Adamita-Olivenita, en què la substitució gradual del coure per zinc va donant els diferents minerals de la sèrie. No s'ha de confondre amb la zincolivenita, que és una espècie química i estructuralment diferent, amb una proporció definida de Zn:Cu.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'olivenita pertany a «08.BA: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, només amb cations de mida mitjana, (OH, etc.):RO₄ sobre 1:1» juntament amb els següents minerals: ambligonita, montebrasita, tavorita, triplita, zwieselita, sarkinita, triploidita, wagnerita, wolfeïta, stanĕkita, joosteïta, hidroxilwagnerita, arsenowagnerita, holtedahlita, satterlyita, althausita, adamita, eveïta, libethenita, zincolibethenita, zincolivenita, auriacusita, paradamita, tarbuttita, barbosalita, hentschelita, latzulita, scorzalita, wilhelmkleinita, trol·leïta, namibita, fosfoel·lenbergerita, urusovita, theoparacelsita, turanita, stoiberita, fingerita, averievita, lipscombita, richel·lita i zinclipscombita.

Va ser descoberta el 1820 a la mina Carharrack, Cornualla (Anglaterra).

Referències

modifica
  1. «Olivenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 novembre 2013].