Michele Angiolillo (Foggia, 1872 - Bergara, Guipúscoa, 1897) fou un anarquista i magnicida italià. Va fugir de la seva ciutat natal per tal de no anar a la presó i marxà a Londres, on treballava de tipògraf. Quan va tenir notícies de la forta repressió contra els anarquistes catalans en el procés de Montjuïc, i l'execució de Tomàs Ascheri, a qui havia conegut personalment, decidí d'atemptar contra Antonio Cánovas del Castillo, aleshores president del govern espanyol.

Plantilla:Infotaula personaMichele Angiolillo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 juny 1871 Modifica el valor a Wikidata
Foggia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 agost 1897 Modifica el valor a Wikidata (26 anys)
Bergara (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortpena de mort, garrot vil Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista Modifica el valor a Wikidata
Altres
Condemnat perassassinat Modifica el valor a Wikidata

A París potser rebé diners d'Henri Rochefort i dels revolucionaris cubans, tot i que alguns historiadors ho desmenteixen. Aleshores a Madrid s'entrevistà amb José Nakens fent-se passar per periodista, i seguí Cánovas al balneari de Santa Águeda (Arrasate), on l'assassinà disparant-li tres trets el 8 d'agost de 1897. No oposà cap resistència a la seva detenció, tot dient que havia complert amb el seu deure i que els seus germans ja eren venjats, entre ells els condemnats al consell de guerra del procés de Montjuïc per l'atemptat del carrer dels Canvis Nous.[1] Fou condemnat a mort en un judici ràpid i executat a garrot vil el 20 d'agost de 1897 al pati de la presó de Bergara.

Actualment, la presó de Bergara està ocupada per un gaztetxe i cada any, en l'aniversari de la seva execució, mans anònimes col·loquen roses vermelles a la seva tomba.

Vegeu també

modifica

Referències

modifica
  1. Vidal Manzanares, Gustavo. Pablo Iglesias (en castellà). Ediciones Nowtilus S.L, 2009, p.203-204. ISBN 8497637291. 

Bibliografia

modifica
  • Fernández, Frank La sangre de Santa Águeda: Angiolillo, Betances y Cánovas Miami, Universal, 1994 (Cuba y sus Jueces),
  • F. Tamburini, Michele Angiolillo e l'assassinio di Cánovas del Castillo, in "Spagna contemporanea", Torino, n.9, 1996.
  • F. Tamburini, Michele Angiolillo el anarquista que asesinó a Cánovas del Castillo, in "Historia 16", Madrid, 1997
  • F. Tamburini, Betances, los mambises italianos y Michele Angiolillo, in Pasión por la libertad, Actas del coloquio internacional "El independentismo puertorriqueño de Betances a nuestros días", París septiembre 1998", San Juan, Puerto Rico, 2000