Maues —epigràficament ΜΑΥΟΥ Mauou— rei fou un rei indoescita (85–60 aC) que va envair els territoris del regne Indogrec.

Plantilla:Infotaula personaMaues

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióestadista Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsArtemidor Anicet Modifica el valor a Wikidata
GermansArta Modifica el valor a Wikidata
Moneda de Maues
 
Moneda de Maues al Museu Britànic
 
Moneda de Maues

Maues va creuar el Karakorum amb els saces del Sistan i va conquerir Aracòsia i Gandhara.[1] Tenia per capital a Sirkap però va fabricar moltes de les seves monedes a Tàxila. No va poder conquerir els territoris indogrecs del Panjab a l'est del riu Jhelum i a la seva mort els grecs van recuperar gran part del que havien perdut. És conegut principalment per les seves monedes inspirades de les monedes gregues i que representen deïtats gregues i índies i estaven inscrites amb lletres gregues i kharosthi.

Això demostraria un alt nivell de respecte per la cultura grega i un desig d'assimilació més de destrucció. Maues segurament va governar els territoris conquerits mercès als seus mitjans militars, però d'altra banda va conservar una bona relació amb les comunitats locals gregues i índies. S'ha suggerit que Maues devia ser un general escita al servei dels indogrecs, que en algun moment s'hauria apoderat del poder fins que els indogrecs el van poder expulsar. Va portar el títol de "Gran rei de reis" una titulació encara superior a la de l'imperi persa.

Una inscripció coneguda com la inscripció de Moga esmenta a Maues, i comença:

"Al setenta vuit, 78, any del gran rei, el gran Moga, el dia cinquè, 5, dia del mes Panemos, al primer, de la Kshaharata i Kshatrapa de Chukhsa - de nom Liaka Kusuluka - el seu fill Patika - a la ciutat de Takshasila..."[2]

Maues va emetre monedes amb una reina anomenada Machene ("ΜΑΧΗΝΗ"). Machene podria ser la filla d'un dels reis indogrecs.[3] El rei indogrec Artèmidor Anicet es proclama en una moneda "fill de Maues".

Maues i el budisme

modifica

Algunes de les monedes de Maues es van fer seguint el model indi, aparentment mostrant al rei amb les cames creuades i assegut; aquesta imatge, això no obstant, podria ser també la d'una de les divinitats o fins i tot s'ha suggerit que seria una de les primeres representacions de Buda en una moneda en una zona on el budisme floria en aquell temps. Maues va encunyar monedes amb símbols budistes com un lleó, que era un símbol budista des del temps del rei maurya Asoka. Aquest símbol del lleó fou també adoptat pel rei indogrec Menandre II. Maues segurament fou budista o li va donar suport, fos sincerament o per motius polítics. A les seves monedes apareixen no obstant símbols d'altres religions com la vaca de Siva, el que indica una àmplia tolerància religiosa.

Referències

modifica
  1. Baumer, Christoph. History of Central Asia (en anglès). Bloomsbury Publishing, 2018, p. 45. ISBN 9781838608682. 
  2. «Inscripció de Moga». Arxivat de l'original el 2011-08-07. [Consulta: 27 octubre 2011].
  3. RC Senior "Indo-Scythian coins and history", Vol IV, p.xxxvi. Also Internet source Arxivat 2007-10-15 a Wayback Machine.

Bibliografia

modifica
  • Thomas McEvilley, "The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies", Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002, ISBN 1-58115-203-5
  • W.W. Tarn, "The Greeks in Bactria and India", Cambridge University Press.
  • "The Crossroads of Asia. Transformation in image and symbol" ISBN 0-9518399-1-8

Enllaços externs

modifica