Rodadits esperonat

espècie d'insecte
(S'ha redirigit des de: Gomphus graslinii)

El rodadits esperonat (Gomphus graslinii) és una espècie d'odonat anisòpter de la família Gomphidae que habita la Península Ibèrica i França.[1]

Infotaula d'ésser viuRodadits esperonat
Gomphus graslinii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN59728 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreOdonata
FamíliaGomphidae
GènereGomphus
EspècieGomphus graslinii Modifica el valor a Wikidata
(Rambur, 1842)
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

Característiques

modifica

Tenen els ulls molt separats, caràcter que comparteixen amb els Petaluridae i amb els zigòpters. Els ulls són de color blau intens, l'abdomen és negre amb taques de color groc.[2] Per la seva coloració es confonen amb altres gòmfids. Els adults mesuren usualment de 4 a 7 cm de longitud. Viuen en rierols, rius o llacs en estat proper al natural.

Gòmfid caracteritzat per les seves àmplies línies negres a les àrees antehumeral i humeral del tòrax, les seves potes són majoritàriament negres, excepte les coxes que són grogues i els fèmurs amb ratlles grogues.

Distribució

modifica

L'àrea de distribució d'aquesta espècie només comprèn una part de la península Ibèrica i part del sud i sud-oest de França. A França, les poblacions es troben clarament en regressió en l'oest, essent estables a la zona del sud-oest, a l'oest del riu Roine.

A la península Ibèrica viu a Portugal (excepte a la part central del país), a Espanya (sud-oest de Galícia, sud-oest de Castella i Lleó i sud i sud-oest d'Andalusia).

A Catalunya, les úniques poblacions s'han localitzat als rius del vessant interior del massís dels Ports[3] i s'ha fotografiat un exemplar a les muntanyes de Prades.[2]

Hàbitat

modifica

Encara que es tracta d'una espècie d'aigües corrents, sembla més comuna a les zones de recés, com ocorre amb Macromia splendens, espècie amb la qual sol compartir l'hàbitat. A França volen des de mig juny a mig agost. Els espècimens ibèrics volen entre primers de juny a mitjans de juliol.

Ecologia

modifica

Després de l'emergència volen cap als boscos propers per madurar. Només s'acosten a l'aigua per reproduir-se.[2] La seva principal amenaça és la pèrdua d'hàbitat per contaminació de les aigües o reducció de cabal.[2]

Referències

modifica
  1. Gomphus graslinii[Enllaç no actiu] en el Atlas de invertebrados amenazados de España.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Les libèl·lules de Catalunya. 1a. ed. [Figueres, Girona]: Brau, 2016. ISBN 978-84-15885-46-7. 
  3. «Oxygastra, grup d'estudi dels odonats de Catalunya». [Consulta: 1r gener 2016].

Enllaços externs

modifica