Giuseppe Colla

compositor italià

Giuseppe Colla (Parma, 4 d'agost de 1731 - idm. 16 de març de 1806) fou un compositor i músic italià.

Plantilla:Infotaula personaGiuseppe Colla

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 agost 1731 Modifica el valor a Wikidata
Parma (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 març 1806 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Parma (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
GènereÒpera, música clàssica i música religiosa Modifica el valor a Wikidata

Va néixer en el si d'una família musical: el seu germà Francesco era violinista i el seu germà Giacomo baix. Giuseppe es va perfeccionar a Bolonya, amb el Pare Martini i va entrar a l'Acadèmia Filharmònica d'aquesta ciutat en 1758.

La seva primera composició en el camp de l'òpera està datada el 1760, quan Colla estava a Alemanya. A continuació, se cita com l'autor d'algunes àries de l'òpera Caio Fabricio de Niccolò Jommelli. Al seu retorn a Itàlia, va ser cridat per compondre la música de Adriano a Síria de Metastasio en el Ducat de Milà (31 de desembre de 1762). Després es va tornar a instal·lar a la seva ciutat natal per primera vegada com un "mestre de música de sa altesa reial" (dirigint qualsevol esdeveniment reial, per la música privada de la Cort) i més tard com a professor de Louis, príncep de la corona. Per al Teatre Ducal de Parma, que va escriure en 1766 Tigrane i pel petit teatre de Colorno en 1769 la pastoral Licida i Mopso, en ocasió de la celebració de les noces del duc Ferran I amb Maria Amàlia d'Habsburg-Lorena.

Gran part de l'èxit de Colla es deu a la seva associació, professional i sentimental, amb la famosa soprano Lucrezia Agujari (anomenada La Bastardella) que va crear moltes de les seves obres a Itàlia i l'estranger, i casats després de molts anys junts, el 1780. De la seva unió van néixer dos fills: Francesco el 1768 i el 1779, Angela.

Des de 1776, però, Colla havia deixat d'escriure òperes. Després de la mort de la seva esposa en 1783, va continuar les seves activitats al servei de la cort de Parma, dedicant-se principalment a la música sagrada i instrumental, l'ensenyament i, des de 1790, portà la direcció del Teatre ducal, on es va convertir en Mestre Concertatore.

A.S.C. Parma, Collegio dei Nobili.

Bibliografia

modifica
  • Gaspare Nello Vetro; "Lucrezia Agujari, La Bastardella", Parma 1993, Zara Editrice, ISBN 1135265208
  • U. Manferrari; "Dizionario universale delle opere melodrammatiche". Firenze, 1954
  • A.S.P. Atti Parrocchiali della S.S. Trinità, Parma
  • Gaspare Nello Vetro "Dizionario della musica e dei musicisti dei territori del Ducato di Parma e Piacenza"

Enllaços externs

modifica