Una figura geomètrica és un conjunt de punts.[1] Les figures i les seves propietats (forma, extensió, posició relativa, superfície, etc.) formen part de l'objecte d'estudi de la geometria. Són exemples de figures geomètriques el punt, la recta, l'angle, el triangle, el quadrat, el cercle i el cub.

Figures geomètriques que delimiten superfícies planes.
Cossos geomètrics, o figures geomètriques «sòlides» que delimiten volums.

L'observació de la natura mostra l'existència de variades formes dels cossos materials que la componen i proporcionen la idea d'espai, volum, superfície, recta, punt, etc. El desenvolupament per necessitats pràctiques de tècniques per mesurar i construir va portar a les persones a fer ús de diverses propietats de les figures geomètriques. Un cop adquirides aquestes nocions i prescindint del seu origen pràctic, la geometria (etimològicament mesurament de la terra), de ser un conjunt de tècniques, va passar a constituir una disciplina matemàtica formal, on la figura geomètrica és un ens abstracte i les seves propietats l'objecte d'estudi de la geometria. La seva aplicació pràctica s'estudia en física aplicada, astronomia, arquitectura, nàutica, topografia, agrimensura, etc.

Figures geomètriques bàsiques

modifica

Les figures geomètriques més elementals són el punt, la recta i el pla. Mitjançant transformacions i desplaçaments dels seus components generen diverses línies, superfícies i volums, que són objecte d'estudi en matemàtiques: geometria, topologia, etc.

 
Un segment (1 dimensió) pot generar un polígon (2 dimensions). Mitjançant noves transformacions podem obtenir un poliedre (3 dimensions), un polícor (4 dimensions) o diversos polítops (n dimensions).
Adimensionals (sense dimensions)
Unidimensional (lineals)
Bidimensional (superficials)

Delimiten superfícies (figures geomètriques en sentit estricte):

Descriuen superfícies:

 
Projecció d'un hipercub, amb una transformació similar a la que es pot aplicar a un cub de tres dimensions.
Tridimensional (volumètriques)

Delimiten volums (cossos geomètrics):

Descriuen volums:

N-dimensional (n dimensions)

Vegeu també

modifica

Referències

modifica
  1. Claudia Marcela Polanía Sagra, Un acercamiento al pensamiento geométrico. p. 12.

Enllaços externs

modifica