Cookeïta

mineral fil·losilicat

La cookeïta és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la clorita. Rep el nom en honor de Josiah Parsons Cooke Jr. (Boston, Massachusetts, Estats Units, 12 d'octubre de 1827 - Newport, Rhode Island, EUA, 3 de setembre de 1894), mineralogista i químic de Harvard.

Infotaula de mineralCookeïta

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(Al₂Li)Al₂(AlSi₃O10)(OH)₈
EpònimJosiah Parsons Cooke Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.EC.55
Nickel-Strunz 9a ed.9.EC.55 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/E.09a Modifica el valor a Wikidata
Dana71.4.1.2
Heys16.1.5
Propietats
Colorblanc, verd groguenc, rosa, marró
Exfoliacióperfecta {001}
Fracturamicàcia
Tenacitatflexible
Duresa2,5 a 3,5
Lluïssorcerosa, grassa, nacrada
Color de la ratllablanc
Densitat2,58 a 2,69 g/cm³ (mesurada); 2,968 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Índex de refracciónα = 1,572 a 1,576 nβ = 1,579 a 1,584 nγ = 1,589 a 1,600
Birefringènciaδ = 0,017 a 0,024
Pleocroismevisible
Angle 2Vmesurat: 35° a 60°
Dispersió òpticar < v
Impureses comunesFe, Mn, Mg, Ca, Na, K
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolCkt Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

Característiques

modifica

La cookeïta és un silicat de fórmula química (Al₂Li)Al₂(AlSi₃O10)(OH)₈. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 2,5 i 3,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, wil·lemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, txernikhita, montdorita, moscovita, nanpingita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, efesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilitionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilitionita, fluorannita, xirokxinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, montmoril·lonita, nontronita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, baileyclor, chamosita, clinoclor, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïta, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyïta, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, saliotita, tosudita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

Formació i jaciments

modifica

Va ser descrita a partir de mostres recollides en dues pedreres del comtat d'Oxford, a l'estat nord-americà de Maine: les pedreres del mont Rubellite, a la localitat d'Hebron, i la pedrera del mont Mica, a la localitat de Paris. Tot i tractar-se d'una espècie no gaire habitual ha estat descrita en tots els continents del planeta a excepció de l'Antàrtida.

Referències

modifica
  1. «Cookeite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r febrer 2020].