Camaleons

família de rèptils

Els camaleons (Chamaeleonidae) són una família de sauròpsids (rèptils) escatosos. Tenen un aspecte molt característic que els fa inconfusibles, com el cos comprimit, la llengua molt llarga i la cua prènsil, i es ben coneguda la seva capacitat de canviar de color en funció del seu entorn o del seu estat d'ànim.

Infotaula d'ésser viuCamaleons
Chamaeleonidae Modifica el valor a Wikidata

camaleó nan del Cap Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaChamaeleonidae Modifica el valor a Wikidata
Rafinesque, 1815
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

Etimologia

modifica

El mot «camaleó» deriva del llatí chamaeleo, que al seu torn prové del grec χαμαιλέων (khamailéōn), paraula formada per χαμαί (khamai) ‘a terra’ i λέων (léon) ‘lleó’. La paraula grega es un calc de l'accadi nēš qaqqari, ‘lleó terrestre’.[2]

Característiques

modifica

La seva longitud oscil·la des de pocs centímetres fins a 63 cm, aproximadament. Tenen un cos comprimit lateralment amb potes llargues i primes i els seus dits estan dividits en dos grups de dos i tres dits que els permeten agafar-se a les branques. Tenen una cua llarga i corbada i prènsil. Molts camaleons tenen el cap gros i els mascles poden arribar a tenir fins a tres banyes, que de vegades utilitzen per al combat. Tenen el coll curt i de mobilitat limitada, cosa que supleix amb els seus ulls grans, que poden moure en totes direccions de manera independent l'un de l'altre.[3] No tenen timpans auditius externs.

Història natural

modifica

Són coneguts per la seva capacitat de canviar de color en pocs segons (mimetisme), quan se senten amenaçats i en resposta a canvis de temperatura, llum, color i altres alteracions ambientals. Aquest canvi de color és degut a l'acció d'hormones que afecten unes cèl·lules pigmentàries especials presents a la pell. No obstant això, els camaleons no sempre canvien de color per adaptar-se al medi que els envolta, sinó que sovint ho fan en funció del seu estat d'ànim (por, excitació, etc.).

Viuen generalment als arbres i s'alimenten d'insectes utilitzant una llengua molt llarga i enganxosa que projecten cap a l'exterior. Algunes espècies grans també cacen vertebrats com ara ratolins. Obtenen l'aigua que necessiten de la rosada dipositada sobre les fulles dels arbres.

La majoria de les espècies en són ovípares i ponen entre 30 i 40 ous amb closca semitransparent, que són enterrats per la femella. El període d'incubació dels ous varia segons l'espècie i pot oscil·lar d'entre 2-3 mesos fins a 9 mesos. Algunes espècies de l'Àfrica del Sud i de les regions muntanyoses de l'Àfrica oriental són ovovivípares.

Distribució

modifica

Les espècies de la família dels camaleònids es distribueix per tota la costa mediterrània africana i pel sud d'Anatòlia, Àfrica subsahariana, l'Índia, Sri Lanka i les Illes Seychelles, amb una gran diversitat a l'illa de Madagascar. A la península Ibèrica i a Europa només hi viu el camaleó comú (Chamaeleo chamaeleon), el camaleó mediterrani, que actualment es troba en perill d'extinció, i que es troba en punts molt concrets de la geografia andalusa, murciana i a Portugal, on es troba a l'Algarve, també hi ha poblacions a Itàlia i Creta.

Taxonomia

modifica

La família dels camaleònids inclou 11 gèneres i un total de 213 espècies repartits en dues subfamílies:[4]

Galeria

modifica

Referències

modifica
  1. Entrada «Chamaeleonidae» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. «Chameleon» (en anglès). [Consulta: 21 desembre 2016].
  3. «El camaleón» (en castellà). Animales Salvajes, 2011. Arxivat de l'original el 2014-01-02. [Consulta: 2 gener 2014].
  4. The Reptile Database - Chamaeleonidae

Enllaços externs

modifica