Bilbao: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m neteja i estandardització de codi
m Tipografia
Línia 1:
{{Infotaula geografia política}}
'''Bilbao''' (en [[basc]]: '''Bilbo'''; en [[castellà]]: '''Bilbao''') és la ciutat més poblada del [[País Basc]] i la capital del territori foral de [[Biscaia]]. La ciutat té 342.481  habitants (2016), anomenats ''bilbaïns'', i és la part integrant més activa econòmicament i industrialment de la gran Bilbao o [[àrea metropolitana]], on viu més de la meitat de la [[població]] del País Basc. Els 892.747  habitants del gran Bilbao (on, a part de la capital biscaïna, la ciutat principal és [[Barakaldo]]) s'estenen tot al llarg del riu [[Nerbion]], a les ribes del qual hi tenen també la seu nombroses empreses, mines de ferro i fàbriques, que durant la [[Revolució industrial]] van portar una gran prosperitat a la regió. De fet, Bilbao és un dels tres grans centres industrials d'[[Espanya]] (juntament amb [[Madrid]] i [[Barcelona]]), raó per la qual va rebre molta immigració, que va fer créixer la ciutat i els municipis veïns. Aquests immigrants procedien principalment de les regions espanyoles veïnes i d'[[Andalusia]]. El club de futbol més important de la ciutat és l'[[Athletic Club de Bilbao]], que juga a l'estadi de [[San Mamés]].
 
== Geografia==
[[Fitxer:Bilbo.jpg|miniatura|esquerra|Vista de satèl·lit de '''Bilbao''' i la ria]]
Destacat centre industrial, té un important [[port]] a les ribes del riu [[Nerbion]], per on s'estenen la ciutat i els municipis de la seva àrea metropolitana, que arriben fins al [[golf de Biscaia]]. El municipi de Bilbao tenia l'any 2003 una població de 354.000  habitants, que el 2004 pujaven als 935.000 de l'àrea urbana i als 947.000 de la [[gran Bilbao]] o [[àrea metropolitana]] (l'àrea urbana més les ciutats satèl·lits) segons estimació del 2003, cosa que la situa en el sisè lloc pel que fa a les àrees metropolitanes de l'estat. L'alcalde de la ciutat és des de 2015 [[Juan Mari Aburto]] del [[Partit Nacionalista Basc|PNB]].
 
Limita al nord amb els municipis d'[[Erandio]], [[Sondika]] i [[Derio]], a l'est amb [[Zamudio]] i [[Etxebarri]], al sud amb [[Basauri]] i [[Arrigorriaga]] i a l'oest amb [[Barakaldo]]. Per la seva banda, es divideix en vuit [[Districtes de Bilbao|districtes]].
Línia 18:
 
== Demografia==
El [[1970]], Bilbao era la sisena ciutat més poblada de l'estat espanyol, amb uns 410.000  habitants, i la tercera àrea metropolitana. El [[1981]], la població va arribar als 433.115  habitants. Aquest va ser el nombre màxim assolit, ja que a partir de llavors la població de la ciutat va començar a disminuir, i el [[2003]] el cens de Bilbao tenia 353.567  habitants. Mentre que el total de la població de la regió continua creixent, el centre urbà ha experimentat un descens en el nombre de residents. Això és resultat de la tendència (constant i sembla que imparable) dels bilbaïns a marxar cap a la costa, ja des de la [[dècada de 1990]]. Així, les àrees industrials s'abandonen a favor de la línia costanera. De fet, de les 18 ciutats de l'entorn de Bilbao amb més de 10.000  habitants, només vuit -[[Amorebieta]], [[Arrigorriaga]], [[Durango (Biscaia)|Durango]], [[Bermeo]], [[Gernika]], [[Getxo]], [[Leioa]], [[Mungia]] i [[Sopela]]- han augmentat de població. [[Sestao]] ha estat la que s'ha endut la pitjor part, ja que ha perdut gairebé un 11 % de la seva població en vuit anys.
 
== Infraestructures==