Stedelijk Museum Amsterdam: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 1:
{{coord|52|21|29.34|N|4|52|46.47|E|type:landmark|display=title}}
[[Fitxer:StedelijkAmsterdam97.jpg|thumb|right|Museu Stedelijk]]
El '''Museu municipal d'art modern d'Amsterdam''' (en [[neerlandès]]: Stedelijk Museum Amsterdam, és a dir, "Museu municipal d'Amsterdam"), més conegut simplement com a '''Stedelijk''' o '''Stedelijk Museum''', a [[Amsterdam]], els [[Països Baixos]], és un [[museu]] d'[[art modern]] i [[art contemporani|contemporani]] i [[disseny]]<ref>[http://www.stedelijk.nl/en/about-the-stedelijk/mission Presentació i declaració d'objectius], a la pàgina del museu (en [[anglès]] i [[neerlandès]]). Accedit el 5 d'abril del[consulta: 2015.-04-05]</ref> situat en la Plaça dels Museus (''[[Museumplein]]'') prop del [[Rijksmuseum]] i el [[Museu van Gogh]].
 
== Els edificis ==
La seva col·lecció inclou una habitació pintada per [[Karel Appel]] i una gran col·lecció de pintures de [[Kazimir Malèvitx]]. El 2004, el Stedelijk s'havia reubicat temporalment des de la seu al Museumplein a Oosterdokskade 3–5, just a l'est de l'Estació Central d'Amsterdam. Aquest edifici, anteriorment de correus, també alberga una sèrie de companyies relacionades amb els mitjans i l'art. La planta superior oferix una de les millors vistes de la ciutat. Hi ha un restaurant durant el dia i un club a la nit. Ara (2015) torna a ser al seu lloc habitual del Museumplein.
L'edifici original és de [[1895]]. Fou dissenyat per l'arquitecte municipal Adriaan Willem Weissman i, amb les seves formes i l'ús del [[maó (construcció)|maó]] com a material constructiu, amb detalls en pedra, fa referència a l'arquitectura tradicional neerlandesa del [[segle XVI]] i el [[Renaixement]]. Aquest edifici es va ampliar amb una nova ala al llarg del Van Baerlestraat i l'interior es va modernitzar ja el [[1954]], de la mà d'un dels directors anteriors, el Willem Sandberg, però el [[2012]] es va reformar l'interior de nou i es va afegir una ampla ala moderna directament al Museumplein com a entrada i espai expositiu, dissenyat per la firma Benthem Crouwel Architects.<ref>[http://www.stedelijk.nl/en/visit-us/building L'edifici], pàgina oficial del museu (en [[anglès]] i [[neerlandès]]) [consulta: 2015-04-05]</ref><ref>[http://www.stedelijk.nl/en/visit-us/building/new-annex annex nou], pàgina oficial del museu (en [[anglès]] i [[neerlandès]]) [consulta: 2015-04-05]</ref>
 
=== Ubicació temporal 2004 ===
La seva col·lecció inclou una habitació pintada perEl [[Karel Appel2004]] i una gran col·lecció de pintures de [[Kazimir Malèvitx]]. El 2004, el Stedelijk s'havia reubicat temporalment des de la seu al Museumplein a Oosterdokskade 3–5, just a l'est de l'Estació Central d'Amsterdam. Aquest edifici, anteriorment de correus, també alberga una sèrie de companyies relacionades amb els mitjans i l'art. La planta superior oferix una de les millors vistes de la ciutat. Hi ha un restaurant durant el dia i un club a la nit. Ara (el 2015) torna a ser al seu lloc habitual del Museumplein.
 
== La col·lecció ==
La seva col·lecció inclou una habitació pintada per [[Karel Appel]] i una gran col·lecció de pintures de [[Kazimir Malèvitx]].
 
A la planta baixa, s'exposa la col·lecció d'art d'avantguarda i moderna del 1960 al 1950, amb obres d'artistes tan insignes com ara [[Vincent van Gogh]], [[Vassily Kandinsky]], [[Ernst Ludwig Kirchner]], [[Franz Marc]], [[Marc Chagall]], [[Henri Matisse]], [[Piet Mondrian]], Charley Toorop, [[Max Beckmann]], [[Jackson Pollock]], [[Asger Jorn]], [[Karel Appel]] i els artistes del grup CoBrA.
 
També hi ha la magnífica col·lecció de [[fotografia]] a la planta baixa, i s'hi exposa una part de la col·lecció de [[disseny]] o [[arts aplicades]] (mobles, vidre, ceràmica, joies, art gràfic i tèxtil del [[1900]] fins avui).
 
A la planta de dalt, s'exposen les obres d'[[art contemporani]] que daten del [[1950]] fins avui. S'inclouen obres tan representatives com ara les d'[[Edward Kienholz]], [[Robert Rauschenberg]], [[Willem de Kooning]], Rineke Dijkstra, [[Marlene Dumas]], Barnett Newman, Hanne Darboven, Rene Daniels, Jan Dibbets, [[Lucio Fontana]], [[Gilbert & George]], [[Yves Klein]], [[Jean Tinguely]], [[Dan Flavin]] i Ger van Elk.<ref>[http://www.stedelijk.nl/en/exhibitions/collection-presentation#sthash.5NiRoPVN.dpuf Presentació de la col·lecció], pàgina oficial del museu (en [[anglès]] i [[neerlandès]]) [consulta: 2015-04-05]</ref>
 
== Referències ==