Descentralització: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 35 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q188961
rm cross-wiki spam
Etiqueta: Desfés
 
(27 revisions intermèdies per 17 usuaris que no es mostren)
Línia 1:
La '''descentralització''', de vegades anomenada '''desconcentralització''', és la transferència d'una part de la competència de l'[[administració central]] organització estatal unitària a entitats amb personalitat pública d'àmbit [[geogràfic]] més reduït o d'especialització funcional.<ref>[http://www.termcat.cat/scripts/rwisapi.dll/@Termcat_dev.env Termcat] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100918192122/http://www.termcat.cat/scripts/rwisapi.dll/@Termcat_dev.env |date=2010-09-18}} Entrada: Descentralització (Administració)</ref> AEn l'àmbit d'empresa, és la transferència sistemàtica de poder de decisió, de responsabilitat i d'autoritat a més d'una persona o a diversos òrgans.<ref>[http://www.termcat.cat/scripts/rwisapi.dll/@Termcat_dev.env Termcat] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20100918192122/http://www.termcat.cat/scripts/rwisapi.dll/@Termcat_dev.env |date=2010-09-18}} Entrada: Descentralització (Economia. Empresa.)</ref> Es diferencia de la delegació en el fet que es tracta d'un canvi estructural i no d'un traspàs eventual d'una funció o feina. No s'ha de confondre amb la [[deslocalització]]. En general, en qualsevol tipus d'organització o sistema, és un procèsprocés pel qual el poder es transfereix d'una unitat molt petita (que pot ser unipersonal) que el té en una gran concentració a diverses altres unitats, sigui per funcionalitat, distribució geogràfica o per repartiment de responsabilitats i decisió.
 
AlsEn els sistemes [[polític]]s, per exemple, la [[democràcia]] representa una descentralització de poder respecte a la [[monarquia]], l'[[oligarquia]] o la [[dictadura]], ja que, almenys teòricament, es distribueix la capacitat de decisió d'unes poques persones a tots els ciutadans. En els casos de, per exemple, colònies o administracions públiques [[centralistes]], la descentralització permet gaudir dels serveis de la comunitat i de la capacitat de decisió i participació, a, per exemple, en els territoris que no pertanyen a la capital (per exemple, de fora de [[Barcelona]], si parlem de [[Catalunya]]).
 
La descentralització sol ésserser potpoc desitjada aen les entitats partidàries de la concentració de [[poder polític]], de la uniformització i de la imposició d'uns pocs sobre d'els altres, mentre que en general és considerada positiva aen les que valoren les diferències [[persona]]ls, curriculars ([[formació]] i [[experiència]]) i [[cultura]]ls, la [[creativitat]] i riquesa que això comporta o l'[[autonomia jurídica|autonomia]] del poble.
 
En '''serveis socials''', la descentralització és un principi que implica que les parts perifèriques tinguin més autonomia per prendre decisions i de gestió. Atesa la multicompetencialitat dels serveis socials, això s'hauria d'aplicar tant des de la comunitat autònoma (Generalitat de Catalunya) cap a les administracions locals (municipis, comarques i d'altres demarcacions supramunicipals), com des dels municipis cap als seus barris, districtes, zones, etc. que en formen part.
L'estat reparteix la presa de decisions entre les diferents divisions tradicionals, governades per la seva administració, que decideix en els assumptes de la seva competència, que són amplies i regulades per la constitució.
 
== Referències ==
{{Referències}}
<references/>
 
{{Autoritat}}
{{Federació}}
{{Anarquisme}}
{{Viccionari-lateral|descentralització}}
 
{{ORDENA:Descentralitzacio}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:FormesOrganització deterritorial governdel poder]]
[[Categoria:Organitzacions econòmiques]]
[[Categoria:Conceptes de l'anarquisme]]