Gottfried Wilhelm Leibniz: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Majúscules
 
(32 revisions intermèdies per 13 usuaris que no es mostren)
Línia 73:
La contribució més coneguda de Leibniz a la [[metafísica]] és la seva teoria de les [[mònada|mònades]], tal com s'exposa a ''[[Monadologia]]''. Les mònades són en el camp de la metafísica el que els [[àtoms]] són en el món dels fenòmens físics. Les mònades són els últims elements de l'[[Univers]]. Les monades són "formes substancials de ser" amb les següents propietats: són eternes, indescomponibles, individuals, subjectes a les seves pròpies lleis, no interaccionen i cadascuna reflecteix l'Univers sencer en una [[harmonia preestablerta]] (exemple històric molt important de [[panpsiquisme]]). Les Monades són centres de [[força]]; la substància és força, mentre que l'[[espai]], la [[matèria]], i el [[Moviment (física)|moviment]] són simplement fenòmens.
 
L'essència ontològica d'una mònada és la seva simplicitat irreductible. A diferència dels àtoms, les mònades no tenen caràcter material o espacial. També difereixen dels àtoms per la seva independència mútua completa, de manera que les interaccions entre les mònades són només aparents. En canvi, en virtut del principi de l'harmonia preestablerta, cada mònada segueix una sèrie preprogramada "d'instruccions" que li és propi, de manera que una mònada "sap" què fer en cada moment. (Aquestes "instruccions" poden ser vistes com a anàlegs de les lleis científiques que regeixen les partícules subatòmiques.) En virtut d'aquestes instruccions intrínseques, cada mònada és com un petit mirall de l'universUnivers. Les mònades no han de ser per força "petites", per exemple, cada ésser humà és una mònada, en aquest cas el lliure albir és problemàtic. Déu, també és una mònada, i l'existència de Déu es pot inferir de l'harmonia que preval entre totes les altres mònades, Déu vol l'harmonia preestablerta.
 
Les mònades presumptament han aconseguit deslliurar-se de la següent problemàtica:
Línia 80:
 
=== Teodicea i optimisme ===
La ''[[Teodicea]]''<ref>Rutherford (1998) és un estudi acadèmic detallat de Leibniz .</ref> tracta de justificar les imperfeccions aparents al món, en afirmar que es tracta dedel l'òptimmillor entrede tots els mons possibles. Ha de ser el món millor i el més equilibrat, ja que va ser creat per un Déu perfecte, que no hagués creat un món imperfecte si hagués conegut que un altre de millor tenia possibilitat d'existir. Els defectes d'aquest món no poden ser evitats en altres mons possibles, ja que si fos així Déu, ho hagués escollit.
Vegeu que el terme "optimisme" és utilitzat en la seva accepció d'òptim, i no pas en l'accepció de l'estat d'ànim contrari a pessimisme.
 
Leibniz afirma que no pot haver-hi conflicte entre la fe i la raó, ja que totes dos són dons de Déu, i per tant no es poden contradir. La Teodicea és la tasca de reconciliació entre el sistema filosòfic de Leibniz, i els principis del Cristianismecristianisme. Aquest projecte es va alimentar de la creença de Leibniz, compartida per altres filòsofs i teòlegs conservadors del [[Segle de les Llums]], en el caràcter racional i "il·luminat" de la religió Cristianacristiana. També estava recolzat per la idea deque laés possibilitatpossible demillorar la millora humanal'humà, (si la humanitat confiava en la filosofia i la religió com a guies).
La ''[[Teodicea]]''<ref>Rutherford (1998) és un estudi acadèmic detallat de Leibniz .</ref> tracta de justificar les imperfeccions aparents al món, en afirmar que es tracta de l'òptim entre tots els mons possibles. Ha de ser el món millor i el més equilibrat, ja que va ser creat per un Déu perfecte, que no hagués creat un món imperfecte si hagués conegut que un altre de millor tenia possibilitat d'existir. Els defectes d'aquest món no poden ser evitats en altres mons possibles, ja que si fos així Déu, ho hagués escollit.
 
Considerant que la fe i la raó no poden tenir conflicte, sosté que, si una afirmació de fe fos contrària a la raó, hauria de ser rebutjada. A continuació Leibniz s'enfronta amb el retret central que es fa al Teismeteisme Cristiàcristià: Si Déu és omnipotent, omniscient i benvolent, com pot existir el mal en el món? La resposta de Leibniz és que els homes, en tant que creació, no poden ser perfectes, ja que són finits i estan limitats enque latenen sevauna saviesa i lavoluntat seva voluntatlimitades. Deu permet el mal moral (pecat) i el mal físic (dolor) com un mitjà pelper qual elsajudar homes podena identificar i corregir les seves decisions errònies, i com un contrast del bé.
Leibniz afirma que no pot haver-hi conflicte entre la fe i la raó, ja que totes dos són dons de Déu, i per tant no es poden contradir. La Teodicea és la tasca de reconciliació entre el sistema filosòfic de Leibniz, i els principis del Cristianisme. Aquest projecte es va alimentar de la creença de Leibniz, compartida per altres filòsofs i teòlegs conservadors del [[Segle de les Llums]], en el caràcter racional i "il·luminat" de la religió Cristiana. També estava recolzat per la idea de la possibilitat de la millora humana (si la humanitat confiava en la filosofia i la religió com a guies).
 
L'afirmació [[Bonisme|bonista]] que "«vivim en el millor dels mons possibles"», va atreure burles, sobretotentre d'altres per part de [[Voltaire]], que hoen va satiritzarfer una satira en la seva novel·la còmica ''[[Càndid o l'optimisme]]''. El personatge del doctor Pangloss (una paròdia de Leibniz i [[Pierre Louis Moreau de Maupertuis|Maupertuis]]) hi repeteix la frase com un [[mantra]]. D'aquí ve l'adjectiu "panglossià", que descriu una persona que creu que el món que ens envolta és el millor possible.
Considerant que la fe i la raó no poden tenir conflicte, sosté que, si una afirmació de fe fos contrària a la raó, hauria de ser rebutjada. A continuació Leibniz s'enfronta amb el retret central que es fa al Teisme Cristià: Si Déu és omnipotent, omniscient i benvolent, com pot existir el mal en el món? La resposta de Leibniz és que els homes, en tant que creació, no poden ser perfectes, ja que són finits i estan limitats en la seva saviesa i la seva voluntat. Deu permet el mal moral (pecat) i el mal físic (dolor) com un mitjà pel qual els homes poden identificar i corregir les seves decisions errònies, i com un contrast del bé.
 
El matemàtic [[Paul du Bois-Reymond]], en els seus "Pensaments de Leibniz en la ciència moderna",{{Tinv|2023}} va escriure que Leibniz considerava que Déu seguia una lògica matemàtica:
L'afirmació que "vivim en el millor dels mons possibles", va atreure burles, sobretot per part de [[Voltaire]], que ho va satiritzar en la seva novel·la còmica ''[[Càndid o l'optimisme]]''. El personatge del doctor Pangloss (una paròdia de Leibniz i [[Pierre Louis Moreau de Maupertuis|Maupertuis]]) repeteix la frase com un [[mantra]]. D'aquí ve l'adjectiu "panglossià", que descriu una persona que creu que el món que ens envolta és el millor possible.
 
El matemàtic [[Paul du Bois-Reymond]], en els seus "Pensaments de Leibniz en la ciència moderna", va escriure que Leibniz considerava que Déu seguia una lògica matemàtica:
 
<blockquote> Com és ben sabut, la teoria dels màxims i mínims de les [[Funció (matemàtiques)|funcions]] està en deute amb Leibniz, pel seu mètode de les [[tangent]]s. Ell considera a Déu en la creació del món com un matemàtic que resol un problema de mínims, o més aviat, en la nostra fraseologia moderna, un problema de [[càlcul de variacions]]. La qüestió és determinar entre un nombre infinit de mons possibles, aquell pel que la suma de mal necessari sigui un mínim. </blockquote>
 
=== Pensament simbòlic ===
Leibniz creia que granla partmajoria deldels procésraonaments de raonament humàhumans es potpoden reduir a una espèciemena de càlcul, i que aquests càlculs podrien resoldre moltes diferències d'opinió:
 
<blockquote> L'única manera de rectificar els nostres raonaments és que siguin tan tangibles com els dels matemàtics, de manera que puguem trobar el nostre error d'un cop d'ull, i quan hi ha conflictes entre les persones, podem simplement dir: Anem a calcular, sense més preàmbuls, a veure qui té raó.<ref>''El Descobriment d'Art'', de 1685, Wiener 51</ref> </blockquote>
 
El "racionalitzador de càlcul" de Leibniz, que s'assembla a la [[lògica simbòlica]], pot ser vist com una manera de fer possible aquests càlculs. Leibniz va escriure memoràndums,<ref>Moltes de les seves notes es troben traduïdes al anglès per Parkinson 1966.</ref> que ara semblen intents a les palpentes d'iniciar la lògica simbòlica, i per tant el seu ''calculus''. No obstant cal tenir present que Gerhard i Couturat no van publicar aquests escrits fins que la lògica formal moderna va sorgir en el [[Begriffsschift]] de [[Gottlob Frege|Frege]] i en els escrits de [[Charles Peirce]], per tant molt després dels inicis de [[George Boole|Boole]] i [[Augustus De Morgan|De Morgan]].{{Citació necessària|data=2023}}
 
Leibniz pensava que els [[símbolsímbols]]s eren importants per a la comprensió humana. Donava tanta importància a la invenció de símbols correctes que atribueix tots els seus descobriments en les matemàtiques a aquest fet. Les notacions del [[càlcul infinitesimal]] són un exemple de la seva habilitat en aquest sentit. Charles Sanders Peirce, pioner en [[semiòtica]], compartia la passió de Leibniz per a la notació dels símbols i la seva creença que aquests són essencials per a una lògica que funcionés bé i per les matemàtiques.
 
Però Leibniz va portar les seves especulacions molt més enllà. Defineix un caràcter com qualsevol signe escrit, i un caràcter "veritable" com un que representa una idea directament i no simplement la paraula que conté la idea. Alguns caràcters reals, com ara la notació de la lògica, només serveixen per a facilitar el raonament. Molts caràcters coneguts en el seu dia, inclosos els [[jeroglífics egipcis]], els [[caràcters xinesos]], i els símbols d'[[astronomia]] i [[química]], considera que no són reals.<ref>Loemker, però, que va traduir obres d'alguns de Leibniz és en anglès, diu que els símbols de la química van ser personatges reals, així que hi ha desacord entre els estudiosos de Leibniz en aquest punt.</ref> <!-- aquest apartat és correcta fins al moment? -->En el seu lloc, va proposar la creació d'una ''[[characteristica universalis]]'' o "característica universal", construït sobre un [[alfabet de pensament humà]] en el qual cada concepte fonamental seria representat per un únic caràcter "real":
Linha 162 ⟶ 160:
 
=== Topologia ===
Leibniz va ser el primer a utilitzar el terme ''analysis situs'',<ref>[[#Loemker|Loemker]]: p. 27</ref> utilitzat posteriorment el {{segle|XIX}} per referir-se al que ara s'anomena [[topologia]]. La [[fractal|geometria fractal]] proposada per [[Benoît Mandelbrot]] es basa en les nocions de Leibniz d'[[autosimilaritat]] i en el principi de continuïtat «''natura non facit saltus''» (la natura no fa salts). Quan Leibniz va escriure, amb una certa vena [[metafísica]], que "la línia recta és una corba que té totes les seves parts similars a la seva totalitat", estava posant ''de facto'' les bases de la [[topologia]] fa més de dos segles. Parlant "d'empaquetatge", Leibniz va proposar al seu amic [[Des Bosses]] que s'imaginés un cercle, llavors que hi inscrivís tres cercles congruents de radi màxim; els segons cercles menors es podien omplir amb tres cercles encara menors utilitzant el mateix procediment. Això es pot continuar [[infinit]]ament, del quequal es dedueix una bona idea de l'[[autosimilaritat]]. La millora de Leibniz de l'[[axioma]] d'[[Euclides|'Euclides]] conté el mateix concepte.
 
== Científic i enginyer ==
Linha 185 ⟶ 183:
 
==== Tecnologia de la informació ====
Es pot considerar Leibniz un precursor de la ciència d'[[Història dels ordinadors|ordinadors]] i i de la [[teoria de la informació]].<ref>Davis (2000) tracta el rol de Leibniz en ser el precursor del naixement de les [[calculadora|calculadores]] i dels llenguatges formals.</ref> A la seva joventut va escriure sobre el [[Codi binari|sistema binari]] (base 2), que utilitzen actualment els ordinadors, i va continuar tractant aquest tema al llarg de la seva carrera.<ref>See Couturat (1901): 473–78.</ref> Es va avançar a la [[interpolació polinòmica de Lagrange]] i la [[teoria algorísmica de la informació]]. El seu [[raonador de càlcul]] va anticipar aspectes de la [[màquina de Turing]]. El 1934, [[Norbert Wiener]] va dir que havia trobat en els escrits de Leibniz una menció al concepte de [[realimentació]], que era central en l'última teoria [[cibernètica]] de Wiener.
 
En 1671, Leibniz va començar a inventar una màquina basada en el qual posteriorment s'anomenaria la [[roda de Leibniz]], que podia fer les quatre operacions aritmètiques bàsiques, i la va anar millorant gradualment al llarg dels anys. Aquesta "[[calculadora per passos]]" va atraure l'atenció de la societat científica i va ser la base per a la seva elecció com a membre de la [[Royal Society]] en 1673. Durant els anys que va passar a [[Hannover]], un artesà sota la supervisió de Leibniz va construir unes quantes d'aquestes màquines. No va ser un èxit perquè no va mecanitzar completament l'operació de portar. [[Louis Couturat]] va trobar una nota de Leibniz no publicada, datada de 1674, descrivint una màquina capaç de fer algunes operacions algèbriques.<ref>Couturat (1901), 115</ref>
Linha 234 ⟶ 232:
El 1900, [[Bertrand Russell]] va publicar un estudi crític de la metafísica de Leibniz. Poc després, [[Louis Couturat]] va publicar un important estudi sobre Leibniz, i va editar un volum dels seus escrits no publicats fins aleshores, sobretot en lògica. Axó va fer que Leibniz fos força respectat entre els filòsofs [[filosofia analítica|anlitics]] i [[filosofia lingüística|lingüístics]] del món de parla anglesa del {{segle|XX}}. Leibniz ja havia estat de gran influència per a molts alemanys, com [[Bernhard Riemann]]. Així per exemple, la frase de Leibniz ''[[salva veritate]]'', per significar intercanviabilitat sense pèrdua de significat i sense comprometre la veritat, es repeteix en els escrits de [[Willard van Orman Quine|Willard Quine]]. No obstant això, l'estudi sobre Leibniz en la literatura anglesa secundària realment no va aparèixer fins després de la Segona Guerra Mundial. En la bibliografia de [[Gregory Brown]] menys de 30 de les entrades de l'idioma anglès es van publicar abans de 1946. Els estudis americans es varen basar molt en [[Leroy Loemker]] (1904-85) a través de les seves traduccions i els seus assajos d'interpretació en LeClerc (1973).
 
[[Nicholas Jolley]] ha conjecturat que la reputació de Leibniz com a filòsof és potser ara més alta que en qualsevol altre moment des que era viu.<ref>Jolley, 217-19</ref> La filosofia analítica i contemporània continuen utilitzant les seves nocions d'[[identitat]], [[individuació]], i [[mon possible|mons possibles]], mentre que el menyspreu doctrinari cap a la [[metafísica]], característic de la filosofia analítica i lingüística, s'ha esvaït. Els treballs sobre la història de les [[idees]] del {{segle|XVII}} i del {{segle|XVIII}} ha posat de manifest més clarament que la "Revolució Intel·lectual" del {{segle|XVII}} va precedir a la més coneguda [[Revolució Industrial]] i comercial dels segles  {{Romanes|XVIII}} i {{Romanes|XIX}}. La creença dels segles {{Romanes|XVII}} i XVIII que la ciència natural, especialment la física, es diferencia de la filosofia en grau, i no en essència, ja no es descarta. Que la ciència moderna inclou un element "[[escolàstica|escolàstic]]", i un element "[[empirisme|empíric]] radical" és més acceptat ara que a principis del {{segle|XX}}. El pensament de Leibniz es veu ara com una prolongació important de la formidable tasca iniciada per [[Plató]] i [[Aristòtil]]: l'Univers i el lloc de l'home en ell són oberts a la raó humana.
 
El 1985, el govern alemany va crear el [[Premi Leibniz]], que ofereix un premi anual d'1,55 milions d'euros per resultats experimentals i 770.000 per a teòrics. És el premi més quantiós del món per realitzacions científiques.
Linha 255 ⟶ 253:
* Sèrie 7. ''Escrits matemàtics''., 3 vols., 1672-76.
* Sèrie 8. ''Escrits científics, mèdics i tècnics''. En preparació.
La catalogació sistemàtica de tots els volums de la ''Nachlass'' de Leibniz va començar el 1901. Es va veure obstaculitzada per dues guerres mundials, la dictadura Nazi (amb genocidi jueu, que va afectar un empleat jueu d'aquest projecte, i d'altres conseqüències personals ), i dècades de divisió alemanya (amb dos estats, i la "cortina de ferro" de la guerra freda, separant als estudiosos, i també les parts disperses de la seva obra literària). L'ambiciós projecte ha hagut de tractar set idiomes que figuren en unes 200.000 pàgines de paper manuscrit i imprès. El 1985 es va reorganitzar i va ser inclòs en un programa conjunt entre acadèmies federals d'Alemanya i acadèmies estatals (''Länder''). Des d'aleshores, les branques a [[Potsdam]], [[Münster]], [[Hannover]] i [[Berlín]], han publicat conjuntament 25 volums de l'edició crítica, amb una mitjana de 870 pàgines i han elaborat un índex i concordança entre les obres.
 
== Obres seleccionades ==
La data indicada és l'any en què es va acabar l'obra, no el de la seva eventual publicació.
* 1666. ''De Arte Combinatoria'' (''Sobre l'Art de la Combinatòria''); parcialment traduït a Loemker §1 i Parkinson (1966).<ref name="von Leibniz Erdmann 1840 p. 6">{{ref-llibre|cognom=von Leibniz |nom=G.W.F. |cognom2=Erdmann |nom2=J.E. |títol=G. G. Leibnitii opera philosophica quae exstant Latina Gallica Germanica omnia. Edita recognovit e temporum rationibus disposita, pluribus ineditis auxit, introductione critica atque indicbus instruxit J. E. Erdmann. Cum Leibnitii effigie | series=G. G. Leibnitii opera philosophica quae exstant Latina Gallica Germanica omnia. Edita recognovit e temporum rationibus disposita, pluribus ineditis auxit, introductione critica atque indicbus instruxit J. E. Erdmann. Cum Leibnitii effigie |exemplar=v. 1 |any=1840 | url=https://books.google.escat/books?id=KGGCsE9sBDwC&pg=PA6 |llengua=la | access-dateconsulta=2022-03-07 |pàgina=6}}</ref>
* 1671. ''Hypothesis Physica Nova'' (''Nova hipòtesi física''); Loemker §8. I (partial).
* 1673 ''[[s:la:Confessio philosophi|Confessio philosophi]]'' (''El credo d'un filòsof''); es pot trobar una [[s:Confessio philosophi|traducció a l'anglès]].
Linha 284 ⟶ 282:
* John D. Barrow|Barrow, John D. and Frank J. Tipler, 1986. ''The Anthropic Cosmological Principle''. Oxford Univ. Press.
* Cook, Daniel, and Rosemont, Henry Jr., 1994. ''Leibniz: Writings on China''. Open Court.
* {{ref-llibre |nom=Louis Couturat|cognom=Couturat, Louis, |data=1901. ''|títol=La Logique de Leibniz''. Paris:|lloc=París |editorial=Felix Alcan. |llengua=francès}}
* [[Martin Davis|Davis, Martin]], 2000. ''The Universal Computer: The Road from Leibniz to Turing''. WW Norton.
* Paul du Bois-Reymond|Du Bois-Reymond, Paul, 18nn. "Leibnizian Thoughts in Modern Science".<!--details, please-->
* Ivor Grattan-Guinness|Grattan-Guinness, Ivor, 1997. ''The Norton History of the Mathematical Sciences''. W W Norton.
Linha 316 ⟶ 314:
{{Viquidites|Gottfried Leibniz}}
{{Commonscat}}
* Internet Encyclopedia of Philosophy: "[http://www.utm.edu/research/iep/l/leib-met.htm Leibniz]" Douglas Burnham.
* Stanford Encyclopedia of Philosophy. [http://plato.stanford.edu/search/searcher.py?query=Leibniz Articles on Leibniz].
* {{MacTutor Biography|id=Leibniz}}
* {{gutenberg author|id=Leibniz+Gottfried+Wilhelm+Freiherr+von|name=Gottfried Leibniz}}
* [http://www.earlymoderntexts.com/authors/leibniz Online translations] by Jonathan Bennett, of the ''New Essays'', the correspondence with Clarke, and much else.
* [http://www.gwleibniz.com/ Leibnitiana] Gregory Brown.
Linha 331 ⟶ 325:
[[Categoria:Aforistes]]
[[Categoria:Juristes]]
[[Categoria:Protestants]]
[[Categoria:Bibliotecaris del segle XVII]]
[[Categoria:Bibliotecaris coneguts per altres activitats]]
Linha 351 ⟶ 344:
[[Categoria:Morts a Hannover]]
[[Categoria:Matemàtics saxons]]
[[Categoria:Religiosos protestants]]
[[Categoria:Religiosos alemanys]]
[[Categoria:Escriptors cristians]]
[[Categoria:Escriptors saxons]]
[[Categoria:Artistes de Leipzig]]
[[Categoria:Alumnes de la Thomasschule]]
[[Categoria:Naixements del 1646]]
[[Categoria:ProtestantsMorts el 1716]]