‘Hrvatska nije bila prava – ni mentalno, ni fizički’

Hrvatski trener Mile Petković analizira utakmicu Hrvatska – Italija, u kojoj su ‘Vatreni’ izgubili dva boda golom u 98. minuti.

U prvom poluvremenu Hrvatsku je spašavao golman Livaković, a poslije gola Modrića branila se do kraja utakmice (Boris Streubel -/ UEFA via Getty Images)

Sekunde su dijelile Hrvatsku od pobjede u ključnoj utakmici s Italijom, ali se s tim nije mirio Mattia Zaccagni koji je postigao gol za izjednačenje u osmoj minuti nadoknade. Tim osvojenim bodom i onim koji je osvojila protiv Albanije (2:2), a prije toga i debaklom protiv Španjolske (0:3), Hrvatska se najvjerojatnije oprašta od Europskog prvenstva. Hrvatsku reprezentaciju, uz dva osvojena boda, tek teorija još drži u igri jer da bi se prošlo u knockout fazu, „Vatrenima” je potrebno da se poklopi mnogo toga. Svjestan je toga bio i najbolji igrač Hrvatske svih vremena Luka Modrić čije su oči pune suza i izraz lica poslije utakmice s Italijom govorili sve.

Kada se gleda utakmica s Italijom, može se reći kako je Hrvatska odigrala svoju najbolju utakmicu na Euru, ali je to, ipak, u nekim segmentima bilo ispod razine Hrvatske sa svjetskih prvenstava u Rusiji ili Kataru, kao i s prošlog izdanja Lige nacija. Poslije ove tri utakmice potrebno je napraviti dobru analizu i vidjeti gdje se griješilo, a prije svega što se događalo u utakmicama sa Španjolskom i Albanijom. Prije svega se to odnosi na energetski pad koji nije svojstven „Vatrenima”. Bilo je mnogo povika i na odabir igrača izbornika Zlatka Dalića kojemu se predbacuje kako je tijekom sve tri utakmice previše eksperimentirao, kao i da je previše vjerovao nekim igračima, dok u isto vrijeme mlađim igračima nije vjerovao.

Mogu se čuti i razmišljanja kako je ovo trenutno realnost Hrvatske kao i da reprezentacija koja u tri utakmice ne ostvari niti jednu pobjedu i ne zaslužuje da prođe dalje. Treba spomenuti i gol-razliku 3:6, uz napomenu i da je jedan gol, onaj drugi albanski, bio autogol. Pri tome su promašena i dva kaznena udarca, a dva odlučujuća gola, koja su odnijela četiri boda, primljena su debelo u sudačkim nadoknadama.

Realan rezultat

„Poslije svega viđenoga treba reći kako je ovo bio realan rezultat utakmice. Svima nam je teško pao taj gol u nadoknadi vremena, ali trebamo se sjetiti i da nas je u prvom poluvremenu spašavao vratar Dominik Livaković, a da smo se poslije gola Luke Modrića branili do kraja utakmice. Hrvatska na ovom Euru nije bila prava – ni fizički ni mentalno, a na stožeru je da analizira što se i zašto dogodilo”, kaže u analizi utakmice Mile Petković koji je godinama kao trener radio u Prvoj HNL gdje je vodio Cibaliju, Slaven Belupo, Zagreb, Šibenik i Hrvatski dragovoljac.

Mile Petković (Marijan Sušenj / Pixsell)

Govoreći o utakmici, kaže i kako stariji i iskusni igrači nisu dali ono što se od njih očekivalo te da je bilo više situacija kada su jedva čekali da se oslobode lopte. U isto vrijeme, mladi igrači pokazali su borbenost, ali je za nešto više, kako kaže Petković, potrebno i nešto više čega ovaj put nije bilo. Analizirajući utakmicu, rekao je i kako se dobrim dijelom utakmice činilo da je na terenu barem jedan igrač Italije više, što pojašnjava njihovim dobrim kretanjem i postavljanjem.

„Činjenica je da smo imali, možda, i najjaču grupu na Euru, ali i isto tako da je ključna utakmica za prolaz bila ona protiv Albanije, koju nismo dobili. Španjolska je do sada najviše pokazala na Euru, a protiv Italije, koja je europski prvak, uvijek se nezgodno vaditi. Uz to, Talijani su i reprezentacija koja, možda, i najbolje igra na rezultat. Vidjelo se to i tijekom utakmice kada su oni u svakom trenutku, i prije i poslije primljenoga gola, znali što žele i što treba raditi”, dalje govori Petković.

Osvrnuo se i na primljeni gol u nadoknadi vremena, rekavši kako je obrana „Vatrenih” bila dobro postavljena, ali da je pet igrača bilo iza talijanskih igrača, trčeći za njima prema hrvatskom golu.

„I to je dokaz lošeg postavljanja hrvatskih igrača jer nisu bili dovoljno blizu suparnika. Puno se govori o nadoknadi vremena i o tome se može pričati. Međutim, tih osam minuta je bilo istih osam minuta i za Hrvatsku i za Italiju. Mi poslije postignutoga gola u 55. minuti gotovo da niti nismo zaprijetili golu Talijana. Kažem, treba sve to analizirati i naći razloge zašto nismo bili pravi na ovome EP-u. Je li to radi slabe pripreme, možda jer fizički i mentalno nismo bili spremni ili jer je dio ključnih igrača u ozbiljnim godinama? Činjenica je i da nismo imali sreće, ali nije niti Hrvatska uvijek ta koja će imati sportske sreće. Sjetimo se samo što je Lukaku protiv Hrvatske promašio u odlučujućoj utakmici u skupini na Svjetskom prvenstvu u Kataru”, rekao je Petković.

Dali su maksimum

Ipak, poslije svega kaže kako ne treba kritizirati igrače jer smatra da su u ovome trenutku dali svoj maksimum. Podsjetio je i na brojne pobjede i uspjehe reprezentacije, ističući kako danas svi igraju nogomet i da više nema lakih protivnika.

„Tijekom proteklih godina, pa i od osamostaljenja, hrvatska nogometna reprezentacija je napravila ogromne uspjehe, što je čudo za jednu državu koja ima manje od četiri milijuna stanovnika. Imamo dobru bazu i potencijal i mislim kako se i u budućnosti mogu očekivati dobri rezultati. Sada treba vidjeti gdje smo pogriješili kako se više ovakve situacije ne bi događale. Stoga, svi trebaju dignuti glavu jer dali su maksimum. Postolja i pobjede nisu rezervirana samo za Hrvatsku i toga svi trebamo biti svjesni”, kaže Petković.

Međutim, kada se govori o Euru u Njemačkoj, treba tu reći i neke stvari od kojih ne treba bježati, a to je da Hrvatska nije bila prava u ove tri utakmice. Španjolci su Hrvatsku nadigrali da bi se nekakav balans u igri uspostavio tek u drugom poluvremenu kada je „Furija” stala na loptu jer su imali velikih i nedostižnih 3:0. Statistika s te utakmice jednostavno nije pokazivala realno stanje na terenu. I prije početka EP-a znalo se kako je za Hrvatsku ključna utakmica s Albanijom, ali niti to nije bilo ono pravo. I u toj utakmici dva boda su izgubljena u posljednjim sekundama utakmice, točnije u petom minutu nadoknade. Uz to, Albanci su većim dijelom utakmice, u najmanju ruku, bili ravnopravan suparnik. Njihov trud je nagrađen golom u sudačkoj nadoknadi.

Budućnost reprezentacije

Poslije svega ostaje da se vidi što će se događati poslije Eura kada je riječ o hrvatskoj reprezentaciji. Prije svega, to se odnosi na dalju odluku o tome hoće li za „Vatrene” dalje nastupati Luka Modrić kojemu je utakmica s Italijom bila 178. u karijeri i na kojima je postigao 26 golova. Modrić je s Hrvatskom osvojio srebro i broncu na svjetskim prvenstvima, kao i srebro u Ligi nacija. Izostanak jednoga takvoga igrača, koji je bio srce i duša reprezentacije, svakako će se dobro osjetiti. Modrić je bio pravi vođa reprezentacije, ne samo na terenu nego i uopće.

Luka Modrić i Gianluigi Donnarumma nakon utakmice Hrvatska – Italija na Euru 2024. (Lee Smith / Reuters)

Isto tako ostaje da se vidi i dalji status Marcela Brozovića koji je napustio europski nogomet i odlučio karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji. Slabija kvaliteta nogometa se osjeti i u njegovim igrama, jer Brozović nije onaj stari, tako da je bio nesiguran, često je kasnio na loptu… Ostaje da se vidi i što će i kako dalje Ivan Perišić jer poslije operacije i višemjesečnog neigranja nogometa nije onaj stari. Tu je Domagoj Vida koji je, također, jedan od starijih igrača koji je mnogo dao hrvatskoj reprezentaciji. Vida na ovome Euru nije uopće ulazio u igru. Na EP-u u Njemačkoj nije oduševio niti Mateo Kovačić od kojega se očekivalo mnogo više, ali se od njega u narednom periodu očekuje da postane vođa hrvatske reprezentacije.

Ipak, tu su i neke mlade snage poput Baturine, Sučića, Stanišića, Gvardiola, Majera i drugih koji svakako imaju potencijal i od kojih se u budućnosti očekuju velike stvari. Pred svima nama je da vidimo u kojoj mjeri će to uspjeti.

Izvor: Al Jazeera