Jedinstveni palestinski božićni rituali prekinuti izraelskim ratom

Ovogodišnji Božić imat će jaslice napravljene od ruševina i tihe procesije usred rata između Izraela i Hamasa.

Radnik ukrašava ulaz na trg Manger palestinskim zastavama i zastavama grada Betlehema, u blizini Crkve rođenja, tradicionalnog mjesta rođenja Isusa, 1997. godine (Reuters)

Uz pjesme, kolačiće i božićne lampice, 25. decembar obilježen je slavljem rođenja Isusa za više od dvije milijarde kršćana širom svijeta.

Tihu noć obilježilo je 50.000 kršćana u Palestini – broj koji je u brzom padu.

Sigurnost kršćana u Palestini uzdrmana je bombardiranjem najstarije grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija u Gazi u oktobru, u kojem je poginulo najmanje 18 ljudi, uključujući djecu. Izraelske snage također su u subotu pucale i ubile stariju kršćansku majku i njenu kćer u katoličkoj crkvi u Gazi.

Ove godine, mnogi radosni rituali koji karakteriziraju Božić u Palestini bit će zamijenjeni jednostavnijim ceremonijama, žalovanjem i molitvom, ukazujući na trenutnu stvarnost u regiji. Luteranska crkva, naprimjer, ima malog Isusa u jaslama ruševina i uništenja.

Da li je Isus bio Palestinac?

Mnoge filozofske kršćanske škole vjeruju da je Isus rođen u Betlehemu, na Zapadnoj obali koja je sada pod izraelskom okupacijom.

“Isus je rođen s naše strane zida”, rekao je palestinski pastor velečasni Munther Isaac za Al Jazeeru.

Isaac je dodao da je priča o rođenju Isusa u Betlehemu potkrijepljena arheologijom, kao i svetim spisima poput Lukinog evanđelja.

“Godina je 2023. i imate za Božić širom svijeta stotine miliona, ako ne i više, kršćana koji idu u crkvu, čitaju o Betlehemu, pjevaju o Betlehemu i razmišljaju možda o Betlehemu kao mitskom mjestu, kao bajci, ne shvaćajući da je to stvarno mjesto s ljudima, s kršćanskom zajednicom koja održava tradiciju živom već 2.000 godina.”

Koja je priča o Božiću?

“Dok je Isusova porodica tada živjela u Nazaretu, putovali su iz Nazareta u Betlehem radi popisa”, priča Isaac, uz pauze između rečenica. Povlači paralele između priče o rođenju Isusa i trenutne situacije u Palestini.

“Uvijek smo bili pod carstvima. Uvijek smo bili raseljeni”, rekao je Isaac, objašnjavajući da je Isus rođen kada je Palestina bila pod Rimskim carstvom.

Carski dekret naredio je Isusovoj porodici da se prijavi za popis stanovništva u Betlehemu, dodao je velečasni Mitri Raheb, drugi palestinski pastor iz Betlehema. Kralj Herod naredio je masakr male djece, što je dovelo do toga da je Isusova porodice pobjegla u Egipat kao izbjeglice, objasnio je Isaac.

Izraelski granični policajac čuva stražu na Badnjak 24. decembra 2004. na kontrolnoj tački između Jerusalema i Betlehema kod znaka dobrodošlice posjetiteljima biblijskog grada Isusova rođenja (Getty)

Prema Bibliji, Isus je rođen u Betlehemu i potom položen u jasle. Crkva rođenja je sagrađena na ovom mjestu, a njena pećina ima veliki vjerski značaj, privlačeći kršćane iz cijelog svijeta u grad Betlehem svakog Božića.

Procesija patrijarha

Jedan od najvažnijih božićnih rituala u Palestini je procesija patrijarha iz Jerusalema. Ova se procesija održava 24. decembra za katolike i 6. januara za pravoslavne patrijarhe.

Određena ruta procesije, koja se slijedila u vrijeme Osmanskog Carstva i britanskog mandata, sada je uklesana u tradiciju, objasnio je Isaac. Patrijarha dočekuju iz Jerusalema u Betlehemu, a zatim procesija ide ulicama starog grada u Betlehemu do crkve Rođenja, gdje se održavaju molitve.

Izraelske vlasti i palestinska policija prate povorku, ovisno o teritoriji kojim povorka prolazi.

Palestinski kršćanski oltarnici i palestinska policija čekaju dolazak latinskog patrijarha, Michela Sabbaha, tokom godišnje procesije na Badnjak 24. decembra 2003. na trgu Manger u Betlehemu (GALLO / Getty)

Dolazak povorke je slavljena svečanost koju pozdravljaju različite grupe i muzički sastavi iz cijele Palestine. Ljudi izlaze iz svojih domova kako bi prošetali gradom i svjedočili duhu Božića.

Ove godine neće biti bendova i izvođača, već će povorka biti tiha.

Palestinac drži zlatno raspelo dok čeka uz plakate palestinskog vođe Yassera Arafata ispred Crkve rođenja Kristova u gradu Betlehem na Zapadnoj obali 24. decembra 2001., tokom tradicionalne procesije na Badnjak (Getty)

Kada procesija stigne do crkve, molitve počinju u 17 sati po lokalnom vremenu i traju do ponoći, a ponoćna misa se prenosi kako bi je svijet mogao vidjeti, rekla je Raheb.

Trg jaslica u Betlehemu također bude okićen velikim božićnim drvcem i na njemu se održavaju predstave. Ove godine na trgu Manger nema božićnog drvca. Umjesto toga, “civilno društvo i neki umjetnici rade na novoj vrsti jaslica koje su napravljene od ruševina kao znak onoga što se događa u Gazi”, rekla je Raheb. Dodao je da će na zidu Crkve rođenja biti prikazan video koji će pokazati što se događa u Gazi.

Latinski patrijarh Jerusalema Fuad Twal nosi lutku malog Isusa nakon božićne ponoćne mise u Crkvi rođenja, 25. decembra 2008. u Betlehemu (Getty)

Šoping, okupljanja i Ma’amoul

Kao dijete, Isaac je s uzbuđenjem posjećivao Jerusalem s roditeljima u božićnoj kupovini. Nekoliko tržnica prodaje svečanu odjeću i ukrase za blagdansku sezonu. Tradicija je kupiti najbolju odjeću iz Jerusalema i spremiti je za Božić.

“Znate kako se u Americi ide u veliki trgovački centar? Išli smo u Jerusalem. Ne možemo više”, rekao je Isaac, aludirajući na stroga pravila o dozvolama u regiji, koja ograničavaju mobilnost Palestinaca.

Božić je vrijeme kada se porodice sastaju, u Palestini i drugdje. Dok bi porodica mogla značiti malu grupu najbližih rođaka na Zapadu, “kad kažem porodica u Betlehemu, kažem svih 200 ili više članova porodice Isaac u našem gradu”, rekao je Isaac.

Nakon velikog okupljanja svih članova porodica, obilaze se pojedini domovi. Uživa se u jelima od riže i mesa, a razmjenjuju se domaći deserti i delicije. Tu spadaju ka’ek ili ma’amoul – kolačići od prhkog tijesta od griza punjeni hurmama ili orasima.

Velika božićna drvca ukras su svake crkve, gdje se organiziraju zabave i banketi. Ove godine su zabave otkazane i “niko nije raspoložen za … kićenje božićnog drvca”, rekao je Isaac.

Slave li muslimani Božić u Palestini?

Isaac je objasnio da je Božić nacionalni praznik za sve Palestince, a ne samo kršćanski praznik. Palestinske vlasti ga smatraju nacionalnim praznikom i vladini uredi obično su zatvoreni na Božić.

Nekoliko palestinskih muslimana posjećuje Betlehem na Božić kako bi prisustvovali paradi i slikali se s božićnim drvcem.

“Isus je ipak bio iz Betlehema. A to nama kao Palestincima puno znači”, rekao je Isaac.

Izvor: Al Jazeera

Reklama