Zapalili se naftni tankeri kod Singapura

Uzrok požara za sada je nepoznat.

U trenutku požara tankeri su se nalazili oko 55 kilometara od singapurskog otoka Pedra Branca (Singapurska mornarica / Handout via REUTERS)

Dva velika naftna tankera zapalila su se u petak u vodama kod Singapura, te su dva člana posade helikopterom prebačena u bolnicu, dok su ostali spašeni morskim putem, saopćile su vlasti te najveće svjetske luke za transport goriva, prenosi Hina.

Lučka uprava Singapura (MPA) saopćila je da je upozorena na požar u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, koji je izbio na tankeru Hafnia Nile, pod singapurskom zastavom, i na tankeru Ceres I., koji plovi pod zastavom Svetog Tome i Principa, male afričke države u Gvinejskom zaljevu, prenosi Reuters.

U trenutku požara, tankeri su se nalazili oko 55 kilometara od singapurskog otoka Pedra Branca, na istočnom prilazu Singapurskom tjesnacu.

Helikopterom su u Singapursku opću bolnicu evakuirana dva člana posade, a ostale je na kopno prebacio brod Singapurske mornarice, fregata RSS Supreme.

Uzrok požara za sada je nepoznat.

Prevoz sirove nafte

Tanker Hafnia Nile, nosivosti 74.000 tona, prevozio je oko 300.000 barela nafte, dok se za Ceres I. ne zna koju je vrstu goriva prevozio.

Ceres I. je veliki tanker za prevoz sirove nafte, kapaciteta 300.000 tona. Zna se da je u periodu između marta i aprila prevozio sirovu naftu iz Irana.

Prema izvorima iz brodarske industrije, posljednjih je godina prevozio iransku naftu i naftu iz Venecuele u Kinu.

Izvor: Agencije