Yamal i Olmo odveli Španiju u finale Eura

Reprezentacija Španije pobijedila je Francusku u prvoj polufinalnoj utakmici na Euru i sad čeka protivnika iz druge utakmice u kojoj se sastaju Engleska i Nizozemska.

Španija će u nedjelju igrati za svoju četvrtu evropsku titulu (Boris Streubel / UEFA via Getty Images)

Nogometna reprezentacija Španije prva je učesnica finala Evropskog prvenstva nakon što je, u prvoj polufinalnoj utakmici odigranoj u Muenchenu, pobijedila Francusku 2:1.

Sva tri gola viđena su u prvom dijelu susreta. Povela je Francuska, već u devetoj minuti. Kylian Mbappe je odlično ubacio sa strane, a loptu je glavom u mrežu poslao Randal Kolo Mouani.

Daniel Olmo i Lamine Yamal postigli su golove za špansku pobjedu (Clemens Bilan / EPA)

Na španski odgovor čekalo se desetak minuta. Prvo je, odličnim udarcem sa 25 metara, u 21. minuti izjednačio Lamine Yamal da bi četiri minute kasnije Dani Olmo odlično reagirao u šesnaestercu protivnika, preokrenuo rezultat i, ispostavilo se kasnije bez obzira na brojne prilike, postavio konačan ishod susreta.

Španija će igrati za četvrtu titulu

Francuskoj, za utjehu, ostaje činjenica da je odigrala svoju najbolju utakmicu na Euru, dok je Španija izborila peto evropsko finale – prvaci su bili 1964, 2008. i 2012. godine, dok je 1984. izgubila od Francuske.

Za svoju četvrtu titulu evropskog prvaka Španija će igrati protiv boljeg iz drugog polufinalnog susreta u kojem se, u srijedu u Dortmundu, sastaju Engleska i Nizozemska. Finale se igra u nedjelju, u Berlinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Reklama