Španci izbacili domaćina i prošli u polufinale

Mikel Merino pogodio je u pretposljednjoj minuti produžetaka za veliko slavlje Španaca.

Mikel Merino proslavlja pobjednički pogodak (Reuters/Heiko Becker)

Reprezentacija Španije prvi je četvrtfinalist Eura 2004 u nogometu u Njemačkoj, nakon što je u petak u Stuttgartu, pogotkom Mikela Merina, u pretposljednjoj minuti produžetaka, produžila prokletstvo domaćeg tima. Završilo je 2:1, što znači da su Nijemci ponovo ostali bez šanse da se domognu četvrtog naslova prvaka Evrope.

Nijemci su u susret ušli sa sušnim periodom od 36 godina bez pobjede nad Špancima na najvećim turnirima. “Furija” ih je pobijedila u polufinalu Svjetskog prvenstva 2010, u finalu Eura 2008, te u Ligi nacija prije četiri godine kada je bilo čak 6:0.

Španci, jedini tim koji je dobio sve utakmice na putu do četvrtfinala, imali su peh da im se već u šestoj minuti povrijedi Pedri, kojeg je brutalno pokosio Toni Kroos. Tako je španski selektor Luis de la Fuente u 8. minuti morao izvršiti prvu izmjenu i u igru uvesti Danija Olma. No, nogometaš Leipziga je, ispostavit će se, iskoristio neočekivanu priliku.

Prvo poluvrijeme je bilo borbeno i napadačko sa obje strane, na momente grubo, sa tri žuta kartona u prvih pola sata.

Prva ozbiljnija situacija desila se u 13. minuti, kada je Olmo iz slobodnog udarca bio neprecizan. Nijemci su prvi udarac u okvir gola imali sedam minuta poslije, ali je španski golman zaustavio udarac Kaija Havertza glavom prema donjem lijevom uglu gola.

Dani Olmo u borbi za loptu sa Antoniom Rudigerom i Joshuom Kimmichem (REUTERS/Angelika Warmuth)

Mao kasnije, Kroos je iz slobodnog udarca nabacio loptu u šesnaesterac, ali Jonathan Tah nije dobro reagirao. U 26. minuti, Emre Can je poslije kornera testirao Unaija Simona, ali španski golman nije se dao iznenaditi.

Simon je dobro intervenirao i kada je Kai Havertz primirio dugu loptu u šesnaesterac Španije šutirao, pa ponovo nije bilo gola.

Španski golman intervenira ispred Kaija Havertza (REUTERS/Lee Smith)

Španci su uzvratili u 39 minuti. Olmo je išao prema golu i šutirao, no, Manuel Neuer je odbranio.

Prvo poluvrijeme završeno je bez golova, sa identičnim posjedom lopte, ali su udarci prema golu (8-3) pokazali da je Španija ipak bila opasnija, iako je najbliži golu bio pokušaj Havertza.

Na samom početku drugog poluvremena Španija je zamalo povela. Yamal je pronašao Moratu pred golom Njemačke, ali on iz blizine nije uspio dobro šutirati.

No, u 52. minuti, Nijemci su kapitulirali. Olmo je iskoristio izvanrednu loptu Yamala i udarcem sa pet-šest metara doveo Špance u vodstvo od 1:0.

Dani Olmo postiže gol za Španiju (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Nakon primljenog gola, Njemačka je krenula agresivnije u nastojanju da dođe do izjednačenja, no, španska odbrana sprečavala ih je da kreiraju ozbiljnu priliku.

U 59. minuti, Španci su mogli udvostručiti prednost. Olmo je s desne strane pokušao pronaći Williamsa, no, opasnost je dobrom reakcijom otklonio Rudiger.

U 70. minuti Robert Andrich propustio je veliku priliku za domaći tim. Sa srednje udaljenosti je ispalio projektil prema donjem desnom uglu, ali na njegovu nesreću, Unai Simon je odličnom obranom spriječio njegov pokušaj. U nastavku, Nijemci su tražili jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom, ali nisu ga dobili.

Minut poslije, Carvajal je odlično blokirao šut Havertza koji je Simonu mogao zadati mnogo muke.

Carvajal blokira šut Havertza (REUTERS/Leonhard Simon)

U 77. minuti Nijemci nisu bili miljenici sreće. Nakan brze akcije i odličnog ubacivanja Wirtza s desne strane, Fullkrug je u padu šutirao i pogodio lijevu stativu španskog gola.

U 83. minuti, Havertz se dočepao lopte nakon lošeg ispucavanja Simona i pokušao ga lobovati iz daljine, ali je prebacio gol.

Do kraja, redali su se napadi Nijemaca, koji su se isplatili u 89. minuti, kada Wirtz iakoristio povratnu loptu i sa šest-sedam metara zatresao mrežu Španaca.

Florian Wirtz postiže izjednačujući gol za Nijemce (REUTERS/Angelika Warmuth)

Nijemci su pokušavali iskoristiti momenat, ali do istek regularnog toka nisu uspjeli postići još jedan gol ošamućenim Špancima.

Najbolju šansu u prvom produžetku imao je Wirtz koji odlično šutira, ali lopta prolazi tek nekoliko centimetara od stative.

Lopta pogađa u ruku u šesnaestercu Marca Cucurellu nakon šuta Musiale ali sudija odbija žalbe njemačkih fudbalera i maše da se igra nastavi.

(Reuters/Lee Smith) (Reuters)

U pretposljednjoj minuti drugog produžetka za pobjedu Šapanaca na odličan centaršut Danija Olma, pogodio je Mikel Merino.

Daniel Carvajal u 126. minuti zaustavlja opasan napad Nijemaca, dobija drugi žuti karton i napušta igru.

Igralo se čak sedam minuta sudijske nadoknade, nakon čega je počelo veliko slavlje Španaca.

Mikel Merino postiže pogodak za pobjedu (Reuters/Heiko Becker)

Druga četvrtfinalna utakmica igra se u 21:00 sat u Hamburgu, a sastaju se selekcije Francuske i Portugala.

Pobjednik tog susreta bit će protivnik Španije u polufinalu, koje se igra 9. jula u Minhenu.

U subotu, na programu su dva preostala susreta četvrtfinala.

Engleska i Švicarska igraju od 18:00 u Duesseldorfu, a Nizozemska i Turska tri sata kasnije u Berlinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Reklama