Engleska se plasirala u finale Eura, tamo je čeka Španija

Engleska je u polufinalu porazila Nizozemsku (2:1) i finalna utakmica protiv Španije, koja je dan ranije pobijedila Francusku (2:1), bit će joj drugo učešće u finalu Eura.

Pobjednički gol postigao je Oliver Watkins (Friedemann Vogel / EPA)

Engleska je druga učesnica finala ovogodišnjeg izdanja Evropskog prvenstva u nogometu nakon što je, u polufinalu igranom u Dortmundu, savladala Nizozemsku (2:1) golom u 90. minuti. Pobjednički gol postigao je Oliver Watkins.

Sve do tog trenutka bila je to ravnopravna utakmica, u kojoj je bilo prilika na obje strane, ali ono najzanimljivije viđeno je u prvih pola sata igre.

Nizozemci su poveli golom Xavija Simonsa u sedmoj minuti, ali su Englezi izjednačili 11 minuta kasnije. Harry Kane je realizirao jedanaesterac, napravljen nad njim i dosuđen nakon VAR intervencije. Još su po jednom svaka od ekipa pogodile okvir gola – Denzel Dumfries pogodio je prečku, a Phil Foden stativu – i to je bilo sve od opasnih situacija u tom dijelu igre.

Watkinsov gol vrijedan finala

Do 90. minute bilo je neriješeno, a onda, kad se čekao posljednji zvižduk sudije i produžeci, Watkins je postigao gol vrijedan finala.

Engleskoj će finalna utakmica protiv Španije, koja je dan ranije pobijedila Francusku (2:1), biti drugo učešće u finalu Eura. Prethodno su tamo bili 2021. godine kada su, na Wembleyu, poraženi od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca (poslije 120 minuta igre bilo je 1:1).

Finale Španija – Engleska igra se u nedjelju, od 21:00 sat, na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Reklama