Srbija ispala, Slovenija se plasirala u osminu finala

Reprezentacija Slovenije prošla je u osminu finala, dok se Srbija oprostila od takmičenja.

Christian Eriksen je ponovo bio najopasniji igrač Danske (EPA-EFE/MOHAMED MESSARA)

Večerašnjim utakmicama kompletirano je takmičenje u grupi C iz koje u osminu finala idu Engleska, Danska i Slovenija, dok se Srbija oprostila od prvenstva.

Obje utakmice u grupi C su završile 0:0, a tim rezultatima je s prvenstva definitivno ispala i Hrvatska koja je računala da će joj se poklopiti drugi rezultati.

Engleska je završila kao prva u grupi sa pet bodova, Danska je druga s tri, Slovenija treća s istim brojem bodova, dok je Srbija s dva boda prvenstvo završila na posljednjem mjestu u grupi.

Danska i Srbija su odigrale 0:0 u Minhenu, pa se Srbija ovim rezultatom oprostila od takmičenja. Danska je bilo puno konkretnija u prvom poluvremenu, imala je više loptu u svom posjedu i napravila je dvije odlične prilike, ali je Rajković odbranio pokušaje Eriksena i Hojlunda.

Luka Jović je savladao Schmeichela, ali je on poništen zbog ofsajda (EPA-EFE/RONALD WITTEK)

U nastavku su Danci također imali veći posjed, ali je najbolju priliku u 53. minuti imao Jović, koji je postigao pogodak, ali mu je poništen zbog ofsajda. Mogla je Srbija do gola u 80. minuti, ali je Mitrović bio neprecizan.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, pa je Danska kao i Slovenija s tri boda ostvarila plasman dalje.

Slovenija izborila drugi krug

Slovenija je uspjela izboriti plasman u osminu finala nakon 0:0 u Kelnu protiv favorizirane Engleske.

Prvo poluvrijeme s malo prilika završilo je bez golova. Oblak je zaustavio udarce  Kanea i Fodena, a Slovenija je zaprijetila iz slobodnog udarca Janže.

Osim nekoliko nervoznih trenutaka, Kekovi izabranici odigrali su vrlo solidno defanzivno poluvrijeme.

Odbrana Slovenije bila je na visini zadatka protiv Engleske (EPA-EFE/YOAN VALAT)

Engleska je dominirala i u nastavku utakmice, ali je odbrana Slovenije na čelu s Oblakom odolijevala svim napadima. Slovenija je tako s tri remija uspjela izboriti plasman u osminu finala.

Izvor: Al Jazeera i agencije