Pobjede Belgije i Portugala, Gruzija do prvog boda

Belgija je pobijedila Rumuniju rezultatom 2-0, Portugal je bio ubjedljiv protiv Turske s 0-3, a Gruzija i Češka su podijelili bodove, bilo je 1:1.

De Bruyne je dao drugi gol za Belgijance (Thilo Schmuelgen / Reuters)

Utakmicama odigranim na Euru kompletirano je drugo kolo prvenstva.

Belgija je pobijedila Rumuniju rezultatom 2:0, Portugal je bio ubjedljiv protiv Turske 3:0, a Gruzija i Češka su podijelili bodove, bilo je 1:1.

Belgija – Rumunija 2:0

U susretu 2. kola grupe E Belgija je u Kelnu savladala Rumuniju sa 2:0.

Strijelci za Belgiju bili su Youri Tielemans (2) i Kevin De Bruyne (80).

Nakon iznenađujućeg poraza u prvoj utakmici protiv Slovačke (0:1), belgijski selektor Domenico Tedesco odlučio se na četiri izmjene. I dok su one na stoperskim pozicijama bile očekivane jer su se Vertonghen i Theate oporavili od povreda, dvije u veznoj liniji bile su taktičke, piše Hina. Tako su Tielemans i Lukebakio zamijenili Trossarda i Carrasca.

I upravo je Tielemans doveo Belgiju u prednost nakon samo 73 sekunde igre. Tielemans je osvojio loptu na rumunskoj polovici terena, proslijedio je do Lukakua koji se odlično zagradio i odigrao dupli pas s Dokuom te povratnom loptom sve namjestio za udarac Tielemansa koji se priključio završnici i snažnim prizemnim udarcem sa 18 metara “probio” Nitua.

Mogla se Rumunija ekspresno vratiti u utakmicu, u 5. minuti Dragusin je pucao glavom s pet metara pod prečku, ali Casteels je dobro reagovao.

Ostatak prvog poluvremena protekao je u dominaciji Belgije, ali istakao se rumunski golmanNita s nekoliko dobrih odbrana. U 13. minuti opet su odlično kombinovali Doku i Lukaku, robusni se napadač uspio okrenuti oko svog čuvara Burce, ali njegov je udarac uspio blokirati Dragusin. Pet minuta nakon toka De Bruyne je osvojio mnoštvo prostora i uposlio Lukebakija čiji je udarac sa 15 metara zaustavio Nita. Blizu pogotku bio je i Doku koji se u 31. minuti odlučio na iznenadni udarac iskosa, ali Nita je opet bio spreman.

Početkom nastavka Rumunija je mogla šokirati Belgiju, Mihaila se sjurio s loptom s centra igrališta, ušao u kazneni prostor, ali upravo u trenutku kada se spremio za udarac dostigao ga je Onana i omeo u velikoj prilici.

Najveća zvijezda belgijske reprezentacije De Bruyne pokazao je svoju klasu u 52. minuti kada je pucao iz okreta sa 20 metara, ali Nita je bio spreman i na taj pokušaj.

Treći poništeni pogodak Lukakua

Najbolji strijelac belgijske reprezentacije Lukaku u 63. minuti zatresao je mrežu Rumunije nakon sjajnog proigravanja De Bruynea, ali pregledom snimka ustanovljeno je kako je bio u minimalnom ofsajdu. To je već treći poništeni pogodak Lukakua na ovom Euru, u 1. kolu je dva puta tresao mrežu Slovačke, ali i ti su golovi nakon pregleda VAR-a poništeni zbog ofsajda i igranja rukom.

Novu priliku Lukaku je imao u 66. minuti kada se izborio za udarac sa 10-ak metara, ali Nita je uspio odbiti loptu. Neiskorištene prilike Belgijanaca Rumuni su mogli kazniti u 68. minuti kada je Man utrčao u kazneni prostor prostor, ali Casteels je bio spreman.

Do potvrde pobjede Belgija je stigla iz najjednostavnije moguće akcije, Casteels je ispucao loptu sa svog peterca u protivnički kazneni prostor gdje se De Bruyne odlično zagradio i mirno poslao loptu pored istrčalog Nite.

Taj pogodak primorao je Rumune na potpuno otvaranje pa je već u 82. minuti Belgija mogla zabiti i treći gol, ali Trossard se iz dobre pozicije odlučio na dodavanje umjesto na udarac i pogriješio. Ta je greška umalo kažnjena u sljedećem napadu Rumunije kada je Alibec bio čvršći u dvoboju od Faesa, poslao je i loptu pored Casteelsa, ali Castagne je s gol-linije izbio loptu.

Nakon dva kola sve četiri reprezentacije u skupini E imaju po tri boda, pa će putnici u osminu finala biti poznati tek u srijedu kada se u 3. kolu sastaju Belgija – Ukrajina i Slovačka – Rumunija.

Portugal deklasirao Tursku

U utakmici 2. kola F grupe Eura nogometaši Portugala savladali su u Dortmundu Tursku s 3:0 i plasirali se kao pobjednici grupe u osminu finala.

Pobjedu su Portugalcima donijeli Bernardo Silva (21), autogol Sameta Akaydina (28) i Bruno Fernandes (56).

Portugalci su rutinski dobili utakmicu u Dortmundu kažnjavajući sve greške Turaka i njihovog selektora Vicenza Montelle, koji je izostavio u sastavu glavne mlade igrače koji su donijeli pobjedu protiv Gruzije u prvom kolu. To je Tursku koštalo pomalo tragičnih situacija u odbrani i autogolom koji se jako rijetko događa.

Na drugoj strani, Portugalci su se vratili u stari sistem igre s četiri igrača nazad, a kvalitetom igrača odmah su se nametnuli Turcima i već u prvom dijelu riješili pitanje pobjede. Bila je to i sedma pobjeda Portugalaca nad Turcima u isto toliko međusobnih mečeva na velikim međunarodnim prvenstvima.

Tragikomičan autogol Turske

Portugalci su poveli preko Bernarda Silve, koji je iskoristio ubačaj Nuna Mendesa, sačekao odbijenu loptu od Orkuna Kokcua i zabio je iz blizine u lijevi ugao turskog gola. Sedam minuta kasnije uslijedio je tragikomičan autogol Turaka. U sasvim neopasnoj situaciji štoper Samet Akaydin nije primijetio da mu se približava golman Altay Bayindir, pa je poslao loptu prema praznom golu, a trk dvojice turskih igrača ka lopti je bio uzaludan.

(Bernadett Szabo/Reuters)

U 31. minuti Kerem Akturkoglu je uputio obećavajući udarac nakon solo prodora, ali portugalski golman Diogo Costa je sjajnom odbranom zaustavio njegov pokušaj.

Promjene kod Turaka nisu urodile plodom u drugom dijelu, a Portugal je zaključio pobjedu golom u 56. minuti. Cristiano Ronaldo je išao sam na turska gol, a potom je nesebično poslužio loptu Brunu Fernandesu, koji pogađa praznu mrežu za 3:0.

Gruzija došla do prvog boda na Euru

Ranije, u utakmici 2. kola iste grupe (F) u Hamburgu nogometaši Gruzije i Češke su odigrali 1:1.

Za Gruziju je gol postigao Georges Mikautadze (45+4pen), a za Čehe izjednačio Patrik Schick (59).

Gruzija i Češka su remizirali, a nijedna ekipa sigurno nije zadovoljna ovim rezultatom. Ipak, puno žaljenja mogu imati Česi, koji su bili bolja i aktivnija ekipa, piše Hina. Srećom po Gruzijce, svoj dan je imao njihov golman Georgi Mamardashvili, koji je odbranio čak 11 šuteva i najzaslužniji je za historijski, prvi njihov bod na Euru.

Češki tragičar Robert Hranač

Gruzijski golman Georgi Mamardashvili je u prvom dijelu upisao čak osam odbrana, a počeo je već u trećoj minuti kada je u roku od 20 sekundi zaustavio čak tri opasna udarca Čeha. Šut Adama Hložeka odbranio je nogom, a potom i dva pokušaja Patrika Schicka završila su na rukavicama Gruzijca.

Mamardashvili je u 23. minuti odbranio opasan udarac Hložeka, koji je, činilo se, u istoj minuti ipak došao do gola. Hložek je iz blizine pogodio u glavu gruzijskog golmana, a lopta se odbila u glavu češkog napadača i završila u mreži. Nakon poduže VAR konsultacije taj pogodak je ipak poništen.

Ali u sudijskoj nadoknadi prvog dijela nakon slobodnog udarca češki tragičar iz prvog susreta s Portugalom Robert Hranač je igrao rukom, a sudija je nakon pregleda VAR-a dosudio penal. Hranač je protiv Portugala postigao autogol i nosi veliki dio krivice za drugi gol. Georges Mikautadze je lagano zabio za vodstvo Gruzije.

Duboko u sudijskoj nadoknadi gruzijski junak Mamardashvili brani šut Schicka.

Gruzijci u posljednjim sekundama mogli do pobjede

Česi su krenuli po izjednačenje u drugom poluvremenu, ali ipak su Gruzijci došli do najveće prilike iz kontranapada kojeg je lošim šutom upropastio Anzor Mekvabishvili. Kazna je stigla već u sljedećem napadu. Nakon udarca iz ugla Ondrej Lingr je šutom glavom pogodio stativu, a Patrik Schick je bio najbliži i prsima ugurao loptu u mrežu. Time je postao i prvi igrač u historiji Eura, koji je golove zabijao desnom i lijevom nogom, glavom i – od danas – i tijelom.

Česi su pokušavali doći do drugog gola visokim ubačajima u gruzijski šesnaesterac, a Vladimir Coufal i Mojmir Chytil su u dobrim šansama bili neprecizni.

U posljednjim sekundama utakmice Gruzijci su mogli do pobjede, ali je u 95. minuti nakon kontre u velikoj šansi Saba Lobjanidze pucao preko gola.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Reklama