Kubankama konačno dozvoljeno da se bave boksom

Odluka vlasti je predstavljena kao historijska i važan korak u razvoju kubanskog boksa, koji ima 80 svjetskih i 41 olimpijski naslov, kao i u ‘osnaživanju žena’.

Kuba sada ima žensku zastupljenost u svim sportovima, uključujući dizanje tegova i hrvanje (EPA - Ilustracija)

Kuba, svjetska boksačka sila, dopustila je ženama da se vrate u ring i opet počnu baviti boksom nakon desetljeća zabrane, javlja Hina.

„Objavljujemo ponovni početak ženskog boksa u našoj zemlji“, najavio je Ariel Sainz, potpredsjednik Kubanskog sportskog instituta (Inder), dodavši kako će Kuba poslati boksačice na Srednjoameričke igre u San Salvadoru 2023. godine.

Historijska odluka

Odluka je predstavljena kao historijska i važan korak u razvoju kubanskog boksa, koji ima 80 svjetskih i 41 olimpijski naslov, kao i u „osnaživanju žena“.

Ovom odlukom Kuba sada ima žensku zastupljenost u svim sportovima, uključujući dizanje tegova i hrvanje, što je ženama dopušteno od 2006. godine.

Boks je dugo bio posljednji bastion sportskog mačizma na Kubi, ali je pao nakon novog kubanskog ustava iz 2019. godine, kao i novog porodičnog zakona, odobrenog prošlog septembra.

Izvor: Agencije

Reklama