Stellantis i Leapmotor stvaraju novu automobilsku kompaniju

Novo rukovodstvo konglomerata, sa sjedištem u Amsterdamu, priprema teren za predstavljanje modela T03 i C10, najprije na evropskim tržištima, a potom i drugdje u svijetu.

Leapmotor je automobilska kompanija koja je rangirana među tri najveća kineska start-up brenda električnih vozila prošle godine (Leonhard Simon / Reuters)

Proizvođači automobila Stellantis i Leapmotor dobili su sva potrebna odobrenja za formiranje zajedničke kompanije Leapmotor International BV, čime će poslovni poduhvat između dva partnera biti kompletiran.

U novoj kompaniji, kako prenosi Tanjug, 51 posto vlasništva treba pripasti Stellantisu.

Novo rukovodstvo konglomerata sa sjedištem u Amsterdamu priprema teren za predstavljanje modela T03 i C10, najprije na evropskim tržištima, a potom i u Indiji, regiji Azija – Pacifik, na Bliskom istoku te u Africi i Južnoj Americi.

Jedan od najvećih start-up brendova u Kini

Dvije kompanije su oktobru 2023. godine najavile investiciju Stellantisa vrijednu oko 1,5 milijardi eura za preuzimanje 21 posto dionica u Leapmotoru, automobilskoj kompaniji koja je rangirana među tri najveća kineska start-up brenda električnih vozila prošle godine.

Sporazum je predviđao i osnivanje kompanije Leapmotor International, koje će imati ekskluzivna prava za izvoz, prodaju i proizvodnju proizvoda Leapmotora izvan Kine.

Partnerstvo ima za cilj da dodatno poveća prodaju Leapmotora u Kini, najvećem tržištu na svijetu, istovremeno koristeći postojeću globalnu prisutnost Stellantisa, kako bi značajno ubrzao prodaju brenda Leapmotor u drugim regijama.

Izvor: Agencije

Reklama