Meloni: Migrantski centri u Albaniji primat će 3.000 ljudi

Italija je s Albanijom dogovorila da će se u Gjadru i primorskom gradu Shengjinu podići centri za smještaj migranata koje na moru spašavaju italijanski brodovi.

Mnogi stanovnici Albanije strahuju da bi migrantski centri mogli utjecati na sigurnost države i njenu turističku industriju (Reuters /Florion Goga)

Dva italijanska migrantska centra u Albaniji u prvoj fazi primit će po hiljadu migranata, i taj broj će porasti na najviše 3.000 kada bilateralni protokol bude u potpunosti pokrenut, izjavila je Giorgia Meloni, italijanska premijerka, tokom današnje posjete jednom od centara za prijem migranata u albanskoj luci Shengjin gdje je boravio i albanski premijer Edi Rama.

”U centru Gjader krećemo sa više od 1.000 mjesta trenutno, koji će dostići 3.000 predviđenih protokolom. Dva centra moraju raditi zajedno i bit će spremni od prvog augusta”, poručila je Meloni.

Ističe kako se ovim sporazumom štedi novac, a da troškovi od 670 miliona eura za pet godina, odnosno 134 miliona godišnje, odgovaraju 7,5 posto troškova za prihvat migranata na teritoriji Italije.

Meloni se zahvalila premijeru Rami na saradnji i poručila da je Italija u solidarnosti s Albanijom usred ”klevetničke kampanje protiv Albanije, predstavljene kao narko-država kojom upravlja organizovani kriminal”.

Zahtjevi za azil

Građevinski radnici u Albaniji naporno rade na transformaciji bivše vojne zračne baze u centar za migrante kojim upravlja Italija, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

Posjeta italijanske premijerke ovim područjima uslijedila je nekoliko dana prije održavanja izbora za Evropski parlament.

U Gjadru buldožeri ravnaju tlo kako bi se mogli postaviti novi kontejneri koji stižu iz Italije, a poslužit će za smještaj migranata. Italija je s Albanijom dogovorila da će se u Gjadru i primorskom gradu Shengjinu podići centri za smještaj migranata koje na moru spašavaju italijanski brodovi. Tu će boraviti dok se budu obrađivali njihovi zahtjevi za azil.

“Prije je neko pomogao nama, primivši nas kao izbjeglice, a sada i mi trebamo napraviti isto”, rekao je ranije Gjok Prenga, penzioner iz Gjadra, iz čije se kuće vide bijeli kontejneri.

“Ne vidim problem u tome što će ovamo stići migranti”, dodao je.

Sigurnost države

Mnogi stanovnici Albanije strahuju da bi novonastala situacija mogla utjecati na sigurnost države i njenu turističku industriju. Sporazum je u januaru završio na Albanskom ustavnom sudu, ali presuda je donesena u korist Vlade premijera Edija Rame.

Dok su zvaničnici Ujedinjenih naroda kritizirali sporazum između Italije i Albanije, Evropska komisija je rekla da sporazum ne izgleda kao kršenje zakona Evropske unije jer je izvan njene nadležnosti.

Sličan dogovor između Velike Britanije i Ruande svojevremeno se žestoko osporavao, a advokat Vlade Velike Britanije u ponedjeljak je rekao da London planira početi s deportacijom tražitelja azila u Ruandu 24. jula.

Izvor: Agencije

Reklama