Papa imenovao Željka Majića novim banjolučkim biskupom

Don Željko Majić će zamijeniti biskupa Franju Komaricu, koji ide u penziju i koji je papi ranije ponudio ostavku u službi zbog navršenih godina.

Don Željko Majić je bio svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije (Facebook / Crkva na kamenu)

Papa Franjo imenovao je sadašnjeg svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, don Željka Majića, za novog banjalučkog biskupa, potvrdila je u petak Apostolska nuncijatura u Sarajevu.

Majić će zamijeniti biskupa Franju Komaricu, koji ide u penziju i koji je papi ranije ponudio ostavku u službi zbog navršenih godina.

Papa je prihvatio odreknuće od pastoralnog vodstva Banjalučke biskupije, monsinjora Franje Komarice, te imenovanje novog banjalučkog biskupa, don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, piše u izjavi koju prenosi Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Školovanje od Sarajeva do Rima

Novi biskup Majić (60) rođen je u hercegovačkom selu Drinovci.

Filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio se 1988. godine.

Postdiplomski studij pastoralne teologije u Rimu pohađao je na Papinskom lateranskom univerzitetu.

Franjo Komarica je banjalučki biskup bio više od 37 godina, uključujući ratni period, u kojem je do 1992. godine bilo više od 97.000 vjernika.

Najveći broj ih je protjeran tokom rata, a na dijelu biskupije koji je danas u sastavu bh. entiteta Republika Srpska sada živi manje od 5.000 vjernika.

Izvor: Agencije