Na snagu stupili Izborni i Zakon o referendumu u RS-u

Bio je to odgovor vlasti RS-a na izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlasti RS-a ne priznaju.

Izborni zakon bh. entiteta Republika Srpska i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi objavljeni su u entitetskom Službenom glasniku, kao i ukazi predsjednika RS-a Milorada Dodika o stupanju na snagu tih zakona.

To znači da će oba zakona stupiti na snagu osmog dana od objave.

Izborni zakon usvojen je u Narodnoj skupštini u aprilu ove godine.

Bio je to odgovor vlasti RS-a na izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlasti RS-a ne priznaju.

Zakone razmatrao i Ustavni sud RS-a

Ove zakone je razmatrao i Ustavni sud RS-a, ali je ustvrdio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ranije su iz OHR-a za Al Jazeeru kazali da to što nema kršenja vitalnog nacionalnog interesa nekog naroda ne prejudicira ustavnost.

Informaciju je potvrdio i v.d. direktora Službenog glasnika na svom nalogu na društvenoj mreži X, koji je podsjetio da su prije godinu dana objavljeni zakoni o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika i odluka Ustavnog suda BiH zbog kojih je pokrenut proces protiv njega i Milorada Dodika pred Sudom BiH.

“Prije tačno godinu dana objavili smo ukaze predsjednika i zakone koji su ojačali samostalnost Srpske. Danas smo objavili ukaze predsjednika o proglašenju Zakona o referendumu i Izbornog zakona Republike Srpske”, rekao je Lukić.

Vladajuća koalicija u RS-u na poticaj entitetskog predsjednika Milorada Dodika već neko vrijeme najavljuje odcjepljenje RS-a od Bosne i Hercegovine, usvajajući seriju zakona koji urušavaju suverenit zemlje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, koji ima podršku velikih sila uključujući i SAD, upozorio je kako neće dopustiti nikakvo kršenje Dejtonskog sporazuma te će koristiti svoje ovlasti i reagirati na usvajanje bilo kakvih odluka koje ugrožavaju suverenitet BiH.

Izvor: Agencije

Reklama