Sarajevo domaćin seminara ‘Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida’

Seminar ‘Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida’ ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, sa posebnim fokusom na njene historijske korijene.

Sarajevo je domaćin seminara „Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida“, koji će u srijedu okupiti značajna imena, među kojima su i palestinski fotoreporter Motaz Azaiza i David Hearst, bivši glavni dopisnik britanskog The Guardiana koji je izvještavao s Balkana tokom ratova 90-ih.

Na seminaru će govoriti i Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara, Nataša Pirc Musar, predsjednica Slovenije, Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Seminar „Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida“ ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, sa posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije. Istraživat će teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i aktuelnog genocida u Gazi, rastući val islamofobije širom svijeta, te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Direktor Centra za napredne studije (CNS) Ahmet Alibašić rekao je kako je vrlo važno da se jedan ovakav događaj održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, “jer su Sarajevo i Srebrenica ovih dana u fokusu”, kao što je u fokusu i Gaza, zbog mirovnih pregovora na kojim se pokušava zaustaviti sukob u Pojasu Gaze.

Trenutak istine

“Ovo je na svaki način trenutak istine”, rekao je Alibašić.

“Znamo da je ogroman pritisak, država Izrael ima velike prijatelje i saveznike u svijetu, neki su tu iz uvjerenja, a neki otplaćuju svoje historijske dugove i jako je teško bilo kome da stane i otvoreno kaže ono što misli. Međutim, ima nekih poput Irske, Južne Afrike, Slovenije, Belgije, Katara. Javne ličnosti iz tih država su se na neki način same kandidirale, i zbog toga su s nama ministrica iz Katara i predsjednica Slovenije, zbog čega smo im zahvalni”, rekao je Alibašić.

„Njihov angažman čuva vjeru da čovječanstvo nije izgubilo smisao“, dodao je.

Seminar „Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida“ organizira Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi Islam and Muslims Initiative (IMI), te Al Jazeere Balkans.

Seminar u Narodnom pozorištu počinje u 17 sati i trajat će do 19:45. Bit će snimljen i emitiran u Al Jazeerinoj emisiji Centre Stage. Jezik konferencije je engleski, uz simultani prijevod na bosanski. Prisustvo je moguće samo uz registraciju, a broj mjesta je ograničen.

Osim seminara, u Narodnom pozorištu će biti postavljen i Doha Debates portal, fizički prostor u kojem je uspostavljena komunikacija u stvarnom vremenu između povrijeđenih iz Gaze koji se nalaze na liječenju u Dohi sa zainteresovanima u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera

Reklama