Kragujevac: Počela probna proizvodnja električnog ‘Fiata Grande Panda’

Svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela automobila prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Carlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis.

'Fiat Grande Panda' je inspirisan modelom iz 1980-ih, a početna cijena modela manja je od 25.000 eura za potpuno električnu verziju (Rade Prelić / Tanjug)

Kompanija FCA Srbija je u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu počela probnu proizvodnju električnog modela automobila “Fiat Grande Panda”, dok je početak serijske proizvodnje planiran za dva mjeseca, piše Beta.

Svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela automobila prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Carlos Tavares, izvršni direktor kompanije Stellantis.

Stellantis je većinski vlasnik fabrike automobila u Kragujevcu, dok je manjinski udio u vlasništvu Republike Srbije, po osnovu ugovora o strateškom partnerstvu koji je 2008. godine sklopila Vlada Srbije sa italijanskim Fiatom.

Vučiću je u fabričkom krugu prezentovan novi model automobila kojim se potom dovezao do upravne zgrade kompanije.

“Veliki je dan za Srbiju i Šumadiju, za celu Srbiju. Ovo će biti velika stvar za naš BDP. Osećam da će ovo biti sjajan i uspešan model”, rekao je Vučić.

Srbija dala Stellantisu subvenciju od 48 miliona eura

Vučić je rekao da su predstavnici Stellantisa pokazali strast i želju da se bore za uspjeh svoje kompanije.

“Svi zajedno smo uspeli, posle teških razgovora i štrajkova u fabrici u Kragujevcu. Pripremamo se za neki novi model automobila, neki novi grande Fiat, to je budućnost fabrike i uspeh Srbije”, istakao je Vučić.

Kako je dodao, treba da bude obaveza državnih službi i domaćih kompanija da kad nabavljaju novi automobil to bude vozilo iz Kragujevca.

“Kasnimo u postavljaju stanica električnih punjača, a za pet godina u Evropi neće biti drugih automobila osim električnih. Moramo da idemo u susret promenama, jer jedini smo u ovom delu Balkana koji imaju proizvodnju električnih automobila”, ukazao je Vučić.

Država je, po njegovim riječima za proizvodnju električnih automobila dala Stellantisu subvenciju od 48 miliona eura, a ta proizvodnja doprinijet će sljedeće godine rastu BDP od 0,5 posto.

Carlos Tavares je rekao da je obaveza Stellantisa da napiše još jedno poglavlje poslovanja Fiata u Srbiji.

“Prošli smo kroz težak period u kragujevačkoj fabrici, ali smo bili jedni uz druge. Stelantis je ispunio ono što je obećao”, rekao je Tavares.

Električna i hibridna verzija

Fiat je, kako je rekao, najveći brend u okviru kompanije Stellantis i nije slučajno što proizvodnja novog modela automobila počinje u Kragujevcu.

“Stellantis predstavlja cijeli svijet, želimo da zaštitimo slobodu mobilnosti”, istakao je Tavares.

Naveo je da kineski proizvođači imaju 30 posto nižu cijenu automobila, zbog manjih troškova proizvodnje, ali da je zadatak Stelantisa da kupce pridobija kvalitetom i inovacijama.

Generalna direktorica fabrike u Kragujevcu, Silvia Vernetti je rekla da je današnji dan prekretnica u poslovanju kompanije.

“Novi model će pomoći Srbiji na putu održivog razvoja proizvodnje ovakvih automobila”, rekla je Vernetti.

Novi model napravljen je u dvije verzije – električnoj i hibridnoj, a planirano je da bude plasiran na tržište Evrope, potom na Bliski Istok i u Afriku.

Automobil koji će se praviti u Kragujevcu spada u automobile B segmenta, ispod četiri metra dužine, i prvi je u nizu modela nove porodice automobila koja će svake godine dobijati novi model, sve do 2027

25.000 eura za potpuno električnu verziju

“Fiat Grande Panda” je inspirisan modelom iz 1980-ih, a početna cijena modela manja je od 25.000 eura za potpuno električnu verziju.

Bazni model na električni pogon, kako navode pojedini specijalizovani domaći mediji za automobilizam, u Srbiji bi mogao da košta oko 18.000 eura uz najavljene državne subvencije, koje bi za domaći model iznosile do 7.000 eura.

“Fiat Grande Panda” je prvo vozilo na tržištu koje uključuje integrisani kabl za punjenje, koji se uparuje sa standardnim onboard punjačem do sedam kilovata.

Spiralni kabl ima posebno kućište ispod haube, što omogućava uštedu prostora u prtljažniku i praktičan je za upotrebu.

“Grande Panda” se izdvaja od ostalih automobila u B segmentu zahvaljujući kompaktnosti koju omogućava njegova mala veličina (3,99 metra dužine, te 1,57 metara visine i 1,76 metara širine) i dobro organizovana prostranost zahvaljujući svojoj kompaktnoj zapremini.

Tako prtljažnik ima zapreminu od 361 litar, a ukupni kapacitet skladišnih pregrada smještenih ispred suvozača je 13 litara.

Izvor: Agencije