Američki istraživač: Hoće li SAD ući u rat sa Kinom zbog Filipina?

Američki istraživač je upozorio da bi svaki i manji incident na otocima Spratly u Južnom kineskom moru mogao izazvati rat između Filipina i Kine.

Kineska podmornica na nuklearni pogon tokom vojne parade u Južnom kineskom moru 2018. (Reuters)

Američki istraživač je upozorio da bi svaki i manji incident na otocima Spratly u Južnom kineskom moru mogao izazvati rat između Filipina i Kine, koje jedna drugoj osporavaju vlasništvo nad područjem. Zapitao se: “Kako Sjedinjene Američke Države mogu podržati Filipine, a da u isto vrijeme ne uđu u borbu sa Kinom”?

Ryan Hass, koji radi kao direktor John L. Thornton centra za kineske studije na Brookings institutu u Washingtonu, pokušao je dati odgovor na ovo pitanje u svom članku u američkom časopisu Foreign Affairs.

Istakao je da su američki zvaničnici tokom cijele ove godine napominjali kineske kolege da se Sjedinjene Američke Države pridržavaju čvrste privrženosti svom savezništvu s Filipinima, što je poruka koja uključuje i upozorenje da se ne testiraju granice američkog strpljenja u pogledu pokušaja Pekinga da ometa pristup području “Second Thomas Shoal” – potopljenom koralnom grebenu na otocima Spratly u Južnom kineskom moru, gdje filipinski brod Sierra Madre, koji koristi Manila, ima naprednu bazu.

Ako pogine samo jedan Filipinac

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. održao je uvodni govor prije Azijskog sigurnosnog i odbrambenog samita, poznatog kao “Forum za dijalog Shangri-La”, u Singapuru u mjesecu maju, u kojem je upozorio Kinu, rekavši: “Ako jedan Filipinac pogine u sukobu, to bi bilo jednako tome da Kina objavi rat Filipinima. Mi to vidimo kao čin rata”.

Komentarišući ove izjave, Hass je rekao da razvoj situacije u regionu može natjerati Filipine da aktiviraju Sporazum o međusobnoj odbrani sa Sjedinjenim Američkim Državama iz 1951. godine.

Međutim, ova retorika nije spriječila Peking da odvrati Manilu da nastavi sa opskrbljivanjem ​​broda Sierra Madre, kaže američki istraživač.

Ali 17. juna, vojnici kineske obalne straže “namjerno” su se sudarili s filipinskim čamcem za opskrbu, koristeći sjekire, mačete i primitivna koplja u svojoj borbi, što je dovelo do amputacije prsta filipinskog mornara. Uprkos tome, kineski i filipinski brodovi nastavljaju da se kreću blizu jedni drugima.

Ugovor o međusobnoj odbrani

Hass je upozorio da i dalje postoji značajan rizik da će smrt bilo kojeg filipinskog vojnika aktivirati sporazum o međusobnoj odbrani između Sjedinjenih Američkih Država i Filipina i dovesti američke i kineske snage na rub sukoba.

Kako bi se prevazišao ovaj ćorsokak, članak ističe potrebu da Washington radi “jasno” na svojim ciljevima, a njegov uspjeh u tome ovisit će od njegove sposobnosti da zadrži iskrenost u svojoj posvećenosti savezu s Manilom, izbjegne sukob s Kinom i spriječi je da zauzme područje “Second Thomas Shoal”.

Prema Hassu – koji također ima poziciju predsjedavajućeg Chen Fua i Cecilia Yen Koo u Tajvanskim studijama na Brookings institutu – postizanje ovih ciljeva zahtijeva od Washingtona da odvaga svaku političku odluku s krizom koju ona može izazvati ili sprečavanju njenog nastajanja.

Smatra da područje “Second Thomas Shoal” predstavlja strateški izazov sa vojnom dimenzijom, ali se, u isto vrijeme, ne smatra vojnim problemom koji zahtijeva vojno rješenje, te je pozvao Washington da se odupre pokušajima da se ovo pitanje postavi kao test volje između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, dok svaka od njih radi na tome da izvuče korist iz onoga što se u članku opisuje kao “maltretiranje od strane Pekinga kako bi ojačao svoje odnose sa zemljama u regionu”.

Kolosalni simbol tri zemlje

Hass kaže da regija Thomas Shoal ima ogromnu simboličku težinu za Sjedinjene Američke Države, Kinu i Filipine i da postoji mala nada da će se postići rješenje za spor oko njega, ali Washington smatra da sukob utječe na kredibilitet njegovih sigurnosnih obaveza koje jačaju njegovu poziciju u Aziji i širom svijeta.

Istakao je da bi neuspjeh Washingtona da čvrsto stane u odbranu Filipina izazvao sumnju u njegovu pouzdanost među saveznicima i drugim sigurnosnim partnerima, što bi ih moglo navesti na to da sami preduzmu mjere predostrožnosti kako bi se odbranili.

Za Manilu, Second Thomas Shoal postao je nacionalni simbol odlučnosti zemlje da se suprotstavi kineskom maltretiranju i poštuje međunarodno pravo.

Prema Hassu, Manila je odlučna da spriječi Kineze da izgrade vještački otok u toj regiji.

Sam Peking smatra da je pokazao suzdržanost ne poduzimajući ništa po pitanju uklanjanja broda Sierra Madre iz regiona i ne koristeći svoju pomorske snage radi ometanja isporuka zaliha za njega.

To nije neizbježna sudbina

Hass je naglasio potrebu da se donosioci odluka u Sjedinjenim Američkim Državama odupru želji američkih “sigurnosnih jastrebova” da spornu regiju pretvore u sukob volje s Kinom i pozvao potonju da učini isto kako bi izbjegla mogućnost direktnog sukoba nuklearnih supersila oko “zahrđalog” čamca.

Istraživač u svom članku zaključuje da je najbolja opcija za Washington da smanji ove rizike i da trasira srednji put između pribjegavanja vojnoj opciji i vršenja pritiska na Filipine kako bi ih prisilio da se predaju kineskom pritisku, dodajući da je sukob moguć, ali je daleko od neizbježnog.

Izvor: Agencije

Reklama