Izrael se boji Netanyahuovog hapšenja u Evropi

Izraelci razgovaraju o situaciji u slučaju da premijerov avion bude prinuđen sletjeti u neku od evropskih zemalja tokom putovanja u SAD.

Izraelske trupe u Pojasu Gaze [Izraelska vojska preko AFP-a]

Yaron Avraham, dopisnik za politička pitanja Kanala 12, rekao je da su se diskusije po pitanju hapšenja Netanyahua vodile u kabinetu premijera i Savjetu za nacionalnu sigurnost te da Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa procjenjuju da će sudije Međunarodnog krivičnog suda izdati nalog za hapšenje Netanyahua i Gallanta u narednim sedmicama, napominjući da neki očekuju da će to biti u roku od dvije sedmice.

Avraham je dodao: „Trenutno se razgovara o metodi za suočavanje sa ovim nalozima u slučaju da budu izdati te o predmetu odbrane za koji još nije odlučeno da se preda sudu, jer je odluka u rukama Netanyahua i Gallanta, ali to ukazuje na dubinu zabrinutosti u vezi s ovim dopisima.“

Ispitivanje posljedica

Ono što se trenutno radi, kaže dopisnik, „je ispitivanje posljedica izdavanja naloga za hapšenje Netanyahua prije njegove posjete Sjedinjenim Američkim Državama za mjesec dana“.

Avraham je rekao da Sjedinjene Američke Države „neće uhapsiti Netanyahua jer nisu potpisnice Rimskog statuta, ali Izraelci razgovaraju o situaciji u slučaju da premijerov avion bude prinuđen sletjeti u neku od evropskih zemalja koje su potpisnice Statuta“.

Na kraju je rekao da će vjerovatno ove zemlje poštovati nalog i uhapsiti Netanyahua ukoliko sleti na njihovu teritoriju.

Izvor: Al Jazeera

Reklama