Poznati svi učesnici osmine finala, historijski podvig Gruzije

Gruzijski tim je u debitantskom nastupu na Euru savladao Portugal i prošao među 16 najboljih.

Nogometaši Gruzije ostvarili su historijsku pobjedu nad Portugalom i prošli u drugi krug (Piroschka Van De Wouw / Reuters)

Utakmicama 3. kola u grupama E i F kompletirana je grupna faza Eura 2024 u Njemačkoj nakon koje su poznati svi parovi osmine finala.

Prve su danas na teren izašle ekipe iz grupe E, najneizvjesnije na Euru, koje su u kolo odluke u grupnoj gazi ušle sa istim brojem bodova – sve četiri su imale po 3 pa je bio moguć svaki scenario.

No, desio se onaj najnevjerovatniji – dva remija nakon kojih su sve ekipe imale po 4 boda.

Svi završili sa po četiri boda

Rumuniji, koja je imala najbolju gol-razliku, u Frankfurtu je bio dovoljan remi protiv Slovačke od 1:1 da ostanu na prvom mjestu.

U 24. minuti Ondrej Duda je Slovacima donio prednost, ali Razvan Marin je u 37. minuti realizirao penal za 1:1, što je bio rezultat koji je Rumune ostavio na vrhu tabele.

Razvan Marin slavi gol za Rumuniju sa saigračima (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

U drugom susretu, favorizovana, ali na ovom turniru prilično blijeda Belgija nije uspjela savladati Ukrajinu. Bilo je 0:0, a taj rezultat ostavio je Ukrajince na posljednjem mjestu na tabeli zbog najlošije gol-razlike (2:4), dok je Belgija ostala na drugom (2:1).

U utakmici Belgije i Ukrajine nije bilo golova, što je skupo koštalo Ukrajince (REUTERS/Lee Smith)

Slovacima je tako ipak i remi bio dovoljan za prolaz, jer sa četiri boda i gol-razlikom 3:3, kao jedna od najbojih trećepasiranih selekcija, ide u osminu finala.

Stvari su bile jasnije u grupi F, gdje je Portugal sa dvije pobjede u prve dvije utakmice osigurao prvo mjesto. Stoga bivšem evropskom prvaku nije teško pao poraz od Gruzije od 0:2, koji je pak selekciji sa Kavkaza osigurao osvajanje trećeg mjesta u grupi.

Historijski uspjeh Gruzije

Strijelci za najveću pobjedu Gruzije u historiji, koja ju je provela u osminu finala bili su Kviča Kvaratškeli u 2. i Georges Mikautadze u 57. minuti iz penala.

Cenk Tosun slavi pobjednički gol za Tursku protiv Češke (REUTERS/Annegret Hilse)

U drugoj utakmici grupe, Hamburgu je Turska pobijedila Češku sa 2:1 i osigurala osvajanje drugog mjesta, te Čehe poslala kući. Poveli su Turci preko Hakana Calhanouglua (51), a za Čehe je poravnao Tomaš Souček (66), da bi Cenk Tosun donio pobjedu Turcima u petoj minuti sudijske nadoknade.

Česi su od 20. minute igrali bez isključenoga Antonina Baraka, prenosi Hina.

Parovi osmine finala su: Španija – Gruzija (Koeln, 30.6, 21:00), Njemačka – Danska (Dortmund, 29.6, 21:00), Portugal – Slovenija (Frankfurt, 1.7, 21:00), Francuska – Belgija (Duesseldorf, 1.7, 18:00), Rumunija – Nizozemska (Minhen, 2.7, 18:00), Austrija – Turska (Leipzig, 2.7, 21:00), Engleska – Slovačka (Gelsenkirchen, 30.6, 18:00), Švicarska – Italija (Berlin, 29.6, 18:00).

Izvor: Al Jazeera i agencije