Science & Technology in childhood Obesity Policy (STOP)
Video from the main project page - STOP
Proiectul STOP a reunit o serie de actori-cheie în domeniul sănătății și nutriţiei pentru a genera dovezi convingătoare și relevante din punct de vedere științific cu privire la factorii care au contribuit la răspândirea obezității infantile în țările europene. Pe parcursul a patru ani, colaborarea finanțată de Comisia Europeană va pune la dispoziție opțiuni alternative de politică pentru a rezolva problema.
Cercetarea va extinde și va consolida baza de date multidisciplinară prin care se pot construi politici eficiente și durabile pentru prevenirea și gestionarea obezității infantile. STOP urmărește, de asemenea, crearea condițiilor pentru a se transpune dovezile în politică și pentru a transpune politicile în impact pe teren.
Principalul obiectiv al STOP se referă la impactul cumulativ al expunerilor multiple și sinergice asupra copiilor vulnerabili și dezavantajați din punct de vedere social și a familiilor acestora, care trebuie să reprezinte un obiectiv prioritar pentru lupta împotriva obezității în rândul copiilor în Europa pentru a atinge un punct de reper și a reuși. STOP va identifica etapele critice în copilărie (pornind de la expunerile prenatale) la care intervențiile pot fi cele mai eficiente.
În unele țări europene, mai mult unul din trei adulți vor fi obezi până în 2025, dacă actualul val de obezitate în copilărie nu este oprit. Mai mult de unul din zece copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani este obez în întreaga Europă de Sud, în unele părți din Europa Centrală și de Est și în Regatul Unit, cu mai mult de unul din trei copii supraponderali în țări precum Grecia, Malta și Italia. Consorțiul va încerca să identifice și să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea și tratamentul obezității, în special în cazul copiilor mai mici (până la 12 ani), în următorii patru ani (iunie 2018-mai 2022).
Proiectul STOP va examina potențialele oportunități de intervenție pentru a contribui la reducerea problemelor obezității infantile în Europa. Aceasta include îmbunătățirea înțelegerii noastre cu privire la modul în care mediul în care trăim formează comportamentul copiilor și alegerile părinților, începând chiar înainte de naștere. Proiectul va investiga în mai multe cohorte de copii, din întreaga Europă, privind semnele timpuri ale schimbărilor biologice datorate acelor comportamente, care în cele din urmă duc la obezitate (WP2 si WP3).
Proiectul îşi propune, de asemenea, să sensibilizeze industria alimentară și alți reprezentanți comerciali să devină responsabili pentru ceea ce consumă copiii, pentru ai stimula să găsească soluții inovatoare pentru a face consumul copiilor sănătos printr-o competiție care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promițătoare produse pe piață. Printre alte politici, proiectul va evalua posibilitatea guvernelor europene de a utiliza pârghii cum ar fi taxele, etichetele nutriționale și restricțiile de comercializare a alimentelor și băuturilor în scopul combaterii obezității infantile.
Proiectul STOP va fi coordonat de o echipă de la Imperial College Business School, iar organizațiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitară, organisme guvernamentale, organizații internaționale (OMS, IARC și OECD), organizații ale societății civile interesate de sănătate și copii precum Consorții Europene (EIT Health and EIT Food), care promovează inovarea în sectorul alimentar și, respectiv, al sănătății. 31 de organizații de cercetare, grupuri de sprijin și organizații guvernamentale din 16 țări vor colabora în cel mai amplu proiect european de cercetare pentru combaterea obezității în rândul copiilor, în valoare de 9,95 milioane de euro.
Un studiu experimental (pachet de lucru 8 - WP8) va fi efectuat în Suedia, Spania și România pentru a testa dacă modelul de intervenţie intensivă asociat cu rapeluri ce folosesc tehnologiile digitale, pot ajuta copiii obezi foarte tineri și familiile acestora să realizeze îmbunătățiri durabile ale greutății corporale. Perioada de implementare a acestei intervenţii în România va fi ianuarie 2019-iunie 2020 şi vizează familiile copiilor cu vârste intre 2-6 ani, cu exces ponderal. Intervenţia consta în 10 şedinţe de grup săptămânale (10-15 persoane, în cadrul UMFT) pentru părinţi sau persoane care îngrijesc copilul, pentru a-i ajuta să dezvolte şi să menţine un stil de viaţa sănătos şi să obţină o greutate sănătoasă pentru copilul lor.
Programul este menit să ofere tehnici de parenting şi strategii pentru a face alegeri sănătoase. Intervenţia este coordonată de un grup de specialişti ce includ pediatru, psiholog, nutriţionist şi genetician sub coordonarea liderului interventiei Prof Paulina Nowicka, Karolinska Institutet- Suedia. Şedinţele vor urmate de o perioadă de pauză, cu rapeluri pentru reamintire prin intermediul telefonului (aplicaţie sau sms). După această perioadă copii (aproximativ 100 in total) vor fi reevaluaţi.
Photo by Brittany Simuangco on Unsplash
Proiectul STOP este finanțat din grantul (nr. 774548) al Programului de Cercetare Horizon 2020 al UE pentru Siguranța Alimentară Durabilă. Produsele cercetării sunt responsabile ale autorilor: Comisia Europeană nu este responsabilă pentru nici o utilizare care poate fi realizată.